Από σύμμαχοι...εχθροί Google - Uber

Από σύμμαχοι...εχθροί Google - Uber
Από σύμμαχοι...ανταγωνιστές αναμένεται να βρεθούν στο προσεχές μέλλον η εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς,Uber και η Google. Η τελευταία, η οποία είναι και μία από τις μεγαλύτερες επενδύτριες της Uber, σχεδιάζει να παράσχει ανάλογες υπηρεσίες πιθανότατα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη αυτόνομων αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg.

Αντίστοιχα τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτοκινήτων άνευ οδηγού εξετάζει και η Uber. Σημειωτέον πως ο τεχνολογικός κολοσσός της Google, διατηρεί ένα βραχίονα καινοτομικών κεφαλαίων, την Google Ventures. Τον Αύγουστο του 2013 τοποθέτησε 258 εκατ. δολάρια στην Uber και αυτή ήταν και η μεγαλύτερη επένδυσή της. Ενα χρόνο αργότερα, η Google Ventures διέθεσε επιπλέον κεφάλαια, ενώ ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της Google και αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης, Ντέιβιντ Ντράμοντ, έλαβε μία θέση το Δ.Σ. της Uber.

Τα δεδομένα αλλάζουν

Ο κ. Ντράμοντ ενημέρωσε το Δ.Σ. της Uber για την πιθανότητα να προσφέρει η Google υπηρεσίες αστικής μεταφοράς επιβατών μέσω εφαρμογών σε φορητές συσκευές (κινητά, ταμπλέτες) σε συνδυασμό με στόλο αυτοκινήτων άνευ οδηγού. Η συναφής εφαρμογή είναι μία ήδη υφιστάμενη εφαρμογή συνοδήγησης (carpooling), ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των εργαζομένων της Google. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Λάρι Πέιτζ, θέλει να απαντήσει στην πρόκληση δημιουργίας πόλεων, που λειτουργούν πιο ομαλά. Δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του η Google να κάνει επαναστατικές αλλαγές στις αστικές μεταφορές. Η έρευνα, που διεξάγεται στα εργαστήρια Google X, για την τεχνολογία οχημάτων άνευ οδηγού χρειάζεται δύο με πέντε χρόνια, έως ότου δοθεί για μαζική χρήση.

Ο Κρις Γιούρμσον, υπεύθυνος από την Google για το έργο, επεσήμανε πως ένα πιθανό σενάριο θα ήταν να περιπολούν τα αυτόνομα οχήματα στις γειτονιές, να εντοπίζουν επιβάτες, να τους επιβιβάζουν και να τους αποβιβάζουν. Από την πλευρά τους οι άνθρωποι της Uber προβληματίζονται σοβαρά με τις εξελίξεις. Η Google έχει ρευστό και τεχνολογία και η Uber είναι εξαρτημένη από αυτήν. Οι εφαρμογές στα έξυπνα κινητά για διασύνδεση οχήματος και επιβατικού κοινού βασίζονται στους χάρτες της Google. Εάν η εναλλακτική αυτή χαθεί, οι άλλες επιλογές των MapQuest και Apple Μaps θεωρούνται ως υποδεέστερες.