Γιατί καταρρέει ο μύθος του μεγαλύτερου πωλητή ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ

Γιατί καταρρέει ο μύθος του μεγαλύτερου πωλητή ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ
Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η αδυναμία του ιδρυτή της να προχωρήσει σε κινήσεις που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη προκαλεί ισχυρούς τριγμούς

στο μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ, την Chobani.
Η Texas Pacific Group που δάνεισε πριν από λίγους μήνες το ποσό των 750 εκ δολαρίων στην εταιρία προχωρά στην αντικατάσταση του ιδρυτή της εταιρίας Hamdi Ulukaya με δικό της στέλεχος τον Kevin Burns, που είναι senior partner με φήμη στην αναδιοργάνωση εταιριών και εμπειρία στον κλάδο της βιομηχανίας .
Ο δανεισμός της Chobani έγινε μέσω τρίτης εταιρίας όταν προέκυψαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στην έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου στο Idaho. Τα προβλήματα ρευστότητας αποδίδονται σε ανάκληση προϊόντος που έγινε το 2013, την αύξηση των τιμών γάλακτος και τον ισχυρό ανταγωνισμό που δέχεται η εταιρία από τις Dannon, Yoplait και Φάγε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν η Chobani στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 είχε ήδη αρνητικό EBITDA ύψους 115 εκ δολαρίων ενώ το καθαρό χρέος της σημείωσε αλματώδη αύξηση. Πάντως παρά τα προβλήματα παραμένει ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά γιαουρτιού ελληνικού τύπου στις ΗΠΑ με μερίδιο αγοράς το οποίο υπολογίζεται σε 34%.
Στελέχη της TPG ισχυρίζονται ότι η εταιρία στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα επιτύχει θετικό EBITDA μετά από μπαράζ περικοπών που έγιναν κυρίως σε μισθολογικά κόστη αλλά και το λανσάρισμα νέων προϊόντων. Ωστόσο τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει καθώς η αγορά ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ επιβραδύνεται πλέον αισθητά καθώς έχει ωριμάσει και ο ανταγωνισμός καθίσταται όλο και περισσότερο σκληρός.
ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ