Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» σε άλλες 1.359 βιοτεχνίες το 2014

Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» σε άλλες 1.359 βιοτεχνίες το 2014
Απογοητευτικά είναι τα νέα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Όπως προκύπτει από τα μητρώα του ΒΕΘ, μέσα στο 2014 στη μακρά αλυσίδα των κλειστών βιοτεχνικών επιχειρήσεων προστέθηκαν άλλοι 1.359 κρίκοι.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός τους είναι μειωμένος κατά 12% έναντι του 2013, κάθε άλλο παρά περιθώρια αισιοδοξίας υπάρχουν, και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε έναρξη δραστηριότητας κατά την ίδια περίοδο δεν ξεπερνούν τις 380, καταγράφοντας συρρίκνωση κατά 42,2% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Τα στοιχεία αναφορικά με το επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη αφορούν το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 16 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Ειδικότερα, κατά το εξεταζόμενο φετινό διάστημα 3,7 βιοτεχνίες καθημερινά, στη Θεσσαλονίκη, αποχαιρετούσαν την ενεργό δράση, ενώ σε έναρξη λειτουργίας προχωρούσε 1 επιχείρηση.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, και την τρέχουσα χρονιά οι ατομικές επιχειρήσεις ήταν αυτές που, κατά κύριο ρόλο, έπεσαν στο βωμό... της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το διάστημα 1 Ιανουαρίου - 16 Δεκεμβρίου του 2014, συνολικά 1.031 ατομικές επιχειρήσεις διεγράφησαν από τα μητρώα του ΒΕΘ, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα 1.193 ατομικές επιχειρήσεις, επί συνόλου 1.545, αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση.

Χαμένες στον αγώνα της επιβίωσης είναι και οι ομόρρυθμες εταιρίες, καθώς φέτος έπαυσαν τη λειτουργία τους 223, ενώ το 2013 ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους 268.

Την πρωτιά στους λόγους διαγραφής και το 2014 κατέχουν οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες, με τον αριθμό αυτών να αγγίζει τις 815, όταν ένα χρόνο πριν έφτασαν τις 826. Σε πτώχευση οδηγήθηκαν 11 επιχειρήσεις κατά την τρέχουσα χρήση, ενώ το 2013 ο αριθμός τους ήταν σχεδόν τριπλάσιος αγγίζοντας τις 30.

Μειωμένος κατά 20,8% σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο λόγω συνταξιοδότησης (322), έναντι 407 το 2013.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο προβληματισμός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΒΕΘ, για όσους θέλουν να ξεκινήσουν βιοτεχνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα οι φετινές εγγραφές να έχουν περιοριστεί κατά 42,2%, έναντι του 2013 οπότε στο δυναμικό του επιμελητηρίου είχαν προστεθεί 658 επιχειρήσεις.

Το οξύμωρο πάντως (λόγω του όγκου των διαγραφών) είναι ότι δυναμικά παρούσες και το 2014 είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς έναρξη έκαναν 252, ενώ το 2013 ο αριθμός τους έφτανε τις 481. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των επιχειρήσεων (380) που έκαναν έναρξη το 2014, οι 319 είναι νέες επιχειρήσεις.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρείν, ευρύτερα, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των λουκέτων της τρέχουσας χρονιάς είναι αναμφίβολα μεγάλος, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν περιθώρια και για νέα, αλλά και για το τι μπορούμε να περιμένουμε το 2015. Δυστυχώς, δεν διαφαίνεται μεταστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η ανελέητη λιτότητα, οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η ανασφάλεια σπρώχνουν την επιχειρηματικότητα σε κακοτράχαλο δρόμο, με ελάχιστα περιθώρια επιστροφής».

«Η αντοχή της ελληνικής κοινωνίας έχει εξαντληθεί, η αγορά έχει στραγγίσει. Αυτό οφείλουν να το αναγνωρίσουν και οι εταίροι μας, βάζοντας φρένο στις απαιτήσεις τους που μόνο αναστάτωση προκαλούν. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες κάθετες παρεμβάσεις και όχι με νέα οριζόντια μέτρα», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι η παρατεταμένη εκλογολογία «σκοτώνει» την αγορά.

«Ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα που αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μην πάει χαμένος ο κόπος όλων για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας και της χώρας» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.