Η "Telegraph" αποθεώνει την ελληνική μόδα

Η "Telegraph" αποθεώνει την ελληνική μόδα
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αντισταθμίσει την κρίση με τις δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών και τα αποτελέσματα είναι πολύ αισιόδοξα.

Οι νέοι έχουν στραφεί στην ιστορία της χώρας τους και ο κόσμος είναι έτοιμος να δεχτεί αυτή τη γήινη αυθεντικότητα. Κάπως έτσι, κατάφεραν να διακριθούν και να ξεχωρίσουν οι Zeus+Dione, η Ιλεάνα Μακρή και το σχεδιαστικό δίδυμο των Ancient Greek Sandals. Και να γίνουν κεντρικό θέμα σε μία από μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Μ. Βρετανίας, τη The Telegraph με τίτλο«Ελλάδα είναι η λέξη όταν μιλάμε για μόδα καλοκαιριού»

Zeus+Dione

ΗMareva Grabowskiκαι ηΔήμητρα Κολοτούραείναι οι δύο σχεδιάστριες πίσω από το brand Zeus+Dione και αποφάσισαν να ξεκινήσουν την εταιρεία τους με αφορμή ένα άρθρο στην Economist για την ελληνική οικονομική κρίση. Μία δυσχερής οικονομική κατάσταση ίσως να απέτρεπε τους περισσότερους από ένα νέο ξεκίνημα, αλλά τα κορίτσια ένιωσαν πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακαλύψουν τα θετικά της κρίσης και να αλλάξουν την οπτική του κόσμου.
«Όταν αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι, το κάνουμε δίχως καθυστέρηση»,λένε χαρακτηριστικά.
Ήθελαν απλώς να γίνουν δημιουργικές κι έτσι βρέθηκαν να γυρίζουν όλη την Ελλάδα, γνωρίζοντας αληθινούς τεχνίτες, ανθρώπους που έφτιαχναν ενδιαφέροντα κομμάτια με ατόφια ελληνικά υλικά.
Τώρα, τρία χρόνια μετά την αρχική τους σκέψη, η Δήμητρα και η Mareva συνεργάζονται με τεχνίτες από όλη την Ελλάδα και με λίγους μεμονωμενους προμηθευτές για την παραγωγή κάθε collection τους.
Τα κομμάτια των συλλογών τους, δερμάτινα σανδάλια, μεταξωτά πουκάμισα, καφτάνια είναι όλα φτιαγμένα αποκλειστικά από ελληνικές ύλες και ανθρώπους που κρατάνε ζωντανή την τέχνη της υφαντουργίας.
Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες τους είναι οι καθαρές γραμμές, η απλότητα, οι απαλοί τόνοι και μια σύγχρονη εκδοχή της κληρονομιάς και της λαογραφίας της Ελλάδας.

Ιλεάνα Μακρή

Ένα από τα πρώτα σύμβολα που χρησιμοποίησε στα κοσμήματά της ηΙλεάνα Μακρήήταν το τρίποδο τρισκέλιον, γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια,«η πρόοδος έρχεται με πολλή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει να έχεις τρία πόδια για να τρέχεις, γιατί τα δύο δεν είναι ποτέ αρκετά».Αυτό είναι και το σύνθημα που συνοψίζει την καριέρα της σχεδιάστριας.
Ως παιδί ταξίδευε πολύ συχνά στην Ελλάδα με την οικογένειά της και ανέπτυξε μία ιδιαίτερη αγάπη για το φυσικό περιβάλλον. «Μου αρέσει η ελληνική εξοχή. Αγαπώ τη φύση, τα βουνά. Αγαπώ το νερό και ζω κοντά στη θάλασσα»
Αυτή η έλξη προς την κληρονομιά της είναι σαφής σε απλές λεπτομέρειες και επαναλαμβανόμενα μοτίβα που εμφανίζονται στις συλλογές της.
Η Ιλεάνα Μακρή με σπουδές στον σχεδιασμό κοσμημάτων και στη διοίκηση επιχειρήσεων, άνοιξε το πρώτο κατάστημά της,“Μαγεία”, το 1987 στην Αθήνα και το 1996 λάνσαρε την πρώτη δική της συλλογή.
Αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με μεγάλα brands του εξωτερικού και δημιουργεί κοσμήματα που μπορούμε να φοράμε κάθε μέρα και όχι σε ιδιαίτερες περιστάσεις.«Για να γίνονται έτσι κομμάτι της ζωής σου», όπως λέει.

Ancient Greek Sandals

ΗΧριστίνα Μαρτίνη,όταν ήταν μικρή είχε επισκεφθεί πολλά μουσεία, είχε διαβάσει αμέτρητες φορές τα βιβλία της ελληνικής μυθολογίας και της αρχαίας ελληνικής ιστορίας -καθώς είναι κομμάτι του πολιτισμού μας που κάθε παιδί διδάσκεται- και είχε μία ιδιαίτερη αγάπη για τα αρχαιοελληνικά σανδάλια που αγόραζε κάθε καλοκαίρι.

Στο τέλος κάθε σεζόν, όμως, τα πετούσε γιατί δεν ήταν τόσο εκλεπτυσμένα για να αντέξουν και το επόμενο καλοκαίρι. Κάπως έτσι, λοιπόν, της ήρθε η ιδέα να δημιουργήσει ένα ζευγάρι που θα φοράει για πολλές συνεχόμενες χρονιές και το 2010 που γνώρισε τον συνεργάτη της,Νικόλα Μίνογλου,αποφάσισαν να την υλοποιήσουν και να λανσάρουν τη συλλογή τους με αρχαιοελληνικά σανδάλια, που θα έχουν πρωτότυπα σχέδια και πολλά χρώματα.
Η έμπνευση είναι απεριόριστη και κάθε σεζόν προσπαθούν να δημιουργούν κάτι διαφορετικό. Δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα των υλικών, επιλέγοντας ιταλικά δέρματα, ενώ οι σόλες κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο με τα παπούτσια Chanel. Αυτή τη στιγμή ταAncient Greek Sandalsπωλούνται σε πολλά μαγαζιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Από την "Καθημερινή"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ