Σημαντική αύξηση πωλήσεων για την μεγαλύτερη ελληνική γαλακτοβιομηχανία

Σημαντική αύξηση πωλήσεων για την μεγαλύτερη ελληνική γαλακτοβιομηχανία
Ένα ακόμη καλό τρίμηνο πέτυχε η ΦΑΓΕ, τα μεγέθη της οποίας κατέγραψαν νέα άνοδο.


Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ενισχύθηκαν κατά 20%, στα 161,2 εκατ. δολάρια από 134,3 εκατ. δολάρια που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2013. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο της χρήσης το 77,1% της συνολικής αξίας των πωλήσεων πραγματοποιήθηκε εκτός Ελλάδας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 72,2%.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 83,3% σε ετήσια βάση, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 37,8% και κατά 23,2% στις ΗΠΑ. Με βάση τον όγκο, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν συνολικά κατά 16,7% το α΄ τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το α τρίμηνο του 2013, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην Ιταλία (75,1%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (31,9%) και οι ΗΠΑ (αύξηση 25,2%).

Σε ότι αφορά στα κέρδη προ φόρων αυτά ανήλθαν σε 4,8 εκατ. δολάρια έναντι 3,9 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 2,9 εκατ. δολάρια έναντι 600.000 δολαρίων το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2013. 
Το μεικτά κέρδη της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν σε 60,9 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013. Τα μεικτά κέρδη αντιπροσωπεύουν το 37,8% των πωλήσεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν 39,3%. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 36% των τιμών γάλακτος που αγοράζει η ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ για τη λειτουργία του εργοστασίου της στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, καθώς και στην υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη, τέλος, ανήλθαν σε 14,4 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 1,9 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με το 2013, ως αποτέλεσμα της αύξησης των μεταφορικών εξόδων και της διαφημιστικής δαπάνης.
Σχετικά με την δραστηριότητα της στην Ελλάδα η εταιρεία είδε για ένα ακόμη τρίμηνο να υποχωρούν τα μεγέθη της. Συγκεκριμένα η αξία πωλήσεων υποχώρησε κατά 1%, ενώ ο όγκος πωλήσεων κατά 6,5%.
Σύμφωνα με την εταιρία, η θεαματική αύξηση των πωλήσεων εκτός Ελλάδας οφείλεται στην τοποθέτηση στις αγορές αυτές νέων προϊόντων και μάλιστα μεγαλύτερης αξίας, καθώς και στη διεύρυνση της διανομής. Από την άλλη, η συνέχιση της υποχώρησης των πωλήσεων στην Ελλάδα αποδίδεται από τη ΦΑΓΕ στην οικονομική κρίση, καθώς και στο γεγονός ότι η εταιρεία επέλεξε να περιορίσει την προμήθεια των λιγότερο φερέγγυων πελατών της. Σύμφωνα με τη ΦΑΓΕ, η επιλογή αυτή είχε αρνητική επίδραση στον όγκο πωλήσεων, όμως έχει περιορίσει τον κίνδυνο να χάσει χρήματα λόγω μη πληρωμής της, με δεδομένα, όπως αναφέρει, τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι έλληνες λιανέμποροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ