Πώς η Εθνική διευκόλυνε τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ να φύγει από την Ελλάδα

Πώς η Εθνική διευκόλυνε τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ να φύγει από την Ελλάδα
Σωρεία ερωτηματικών γεννούν οι χειρισμοί που έγιναν στην περίπτωση της διασυνοριακής συγχώνευσης της Βιοχάλκο και της μεταφοράς της έδρας του ομίλου των εταιριών Στασινόπουλου στο εξωτερικό.


Τα ερωτηματικά αφορούν στις κινήσεις που έκαναν οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου και εμπλεκόμενοι στη κίνηση αυτή πριν την ανακοίνωση στο επενδυτικό κοινό αλλά και στο ρόλο της Εθνικής Τράπεζας πως ως επικεφαλής κοινοπραξίας τραπεζών υπέγραψε μαμούθ χρηματοδότηση για τις θυγατρικές της Βιοχάλκο η οποία διευκολύνει την διασυνοριακή συγχώνευση, δηλαδή τη φυγή του ομίλου από την Ελλάδα.
Κατ αρχήν παρατηρείται συγχώνευση δύο εταιριών μετόχων της Βιοχάλκο ένα μήνα πριν την ανακοίνωση η οποία έχει ως συνέπεια η νέα εταιρία να έχει ποσοστό 13,3% από 11,15% που είχε γνωστοποιηθεί ότι έχουν και οι δύο μαζί. Εδώ γεννάται και ερώτημα αν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες υποχρεωτικών γνωστοποιήσεων. Στις 2 Σεπτεμβρίου ο κ. Νικόλαος Στασινόπουλος(ΔΕΞΙΑ ΦΩΤΟ) Πρόεδρος του ομίλου αυξάνει το ποσοστό του από 7,17% σε 25,98% χωρίς να διευκρινίζεται από πού αγοράστηκαν οι μετοχές αυτές και αν οι πωλητές έχουν κάποιας μορφής ταύτιση με τον αγοραστή. Τέσσερις μέρες μετά ο κ. Στασινόπουλος παραιτείται από Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ και στο ΔΣ εισέρχεται ο κ. Jacques Moulaert ο οποίος ως στέλεχος εμπλέκεται στη διοίκηση αλλά και τη συναλλαγή για τη νέα Viohalco. Δέκα μέρες αργότερα ανακοινώνεται η συγχώνευση με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα αν οι συναλλαγές και οι κινήσεις που έχουν γίνει πριν εγείρουν ζητήματα χειρισμού και ελέγχου κατάχρησης εμπιστευτικής πληροφόρησης.
Τα περίεργα όμως δεν τελειώνουν εδώ .


Σε ανακοίνωση που εκδίδεται στις 17 Σεπτεμβρίου αναφέρεται επί λέξη « H συγχώνευση έχει αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, επ' ωφελεία της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των θυγατρικών της εταιριών.Δεδομένης της περιορισμένης ρευστότητας από την οποία πλήττεται η Ελληνική Οικονομία και παρά τη στήριξη που έχει λάβει ο Όμιλος από τις Ελληνικές τράπεζες, η αναζήτηση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης από τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να συνεχισθούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των θυγατρικών της εταιριών και να καλυφθούν σε ανταγωνιστικό κόστος οι αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, σε μια προοπτική αξιοποίησης του συνόλου της υφιστάμενης και της προστιθέμενης παραγωγικής δυναμικότητας του ομίλου».


Από αυτό αντιλαμβάνεται κάποιος η έξοδος από την Ελλάδα γίνεται για λόγους χρηματοδότησης και επένδυσης των θυγατρικών του ομίλου. Όμως στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται άλλα πράγματα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Πολλές από τις ελληνικές θυγατρικές της Βιοχάλκο Ελληνική δεν θα επιδιώξουν τις εν λόγω ευκαιρίες κατά την επερχόμενη αναχρηματοδότηση που σχεδιάζουν, δεδομένου ότι οι όροι ήδη υπεγράφησαν στις 23 Οκτωβρίου 2013, αλλά θα τις επιδιώξουν τα επόμενα χρόνια όταν, και στο βαθμό που, η Εταιρεία θα κληθεί να παράσχει χρηματοδότηση στις θυγατρικές της."


Ποιος έδωσε τα δάνεια; Η Εθνική ήταν επικεφαλής της συγκεκριμένης κίνησης και αφορά 10 κοινοπρακτικά δάνεια αξίας χρηματοδότησης 977 εκ Ευρώ.

Δηλαδή ουσιαστικά έχουμε την Εθνική να αναλαμβάνει μια διαδικασία χρηματοδότησης η οποία ανοίγει το δρόμο στη Βιοχάλκο να φύγει από την Ελλάδα και η Βιοχάλκο επικαλείται πρόβλημα χρηματοδότησης για να φύγει το οποίο λύνεται μέσω Εθνικής. Και το ερώτημα είναι ποιος λέει την αλήθεια αν τελικά η Εθνική που έχει χρηματοδοτηθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο διευκολύνει την ελληνική οικονομία ή συγκεκριμένες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.


Σημειωτέον ότι οι μέτοχοι της Βιοχάλκο δηλώνουν ότι δεν ενεργούν από κοινού κα συντονισμένα με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα αν οι μεταβολές των συνολικών ποσοστών τους προηγούμενους δώδεκα μήνες δημιουργούν υποχρέωση για υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Πέραν των άλλων μέσα από ενημερωτικό δελτίο αποκαλύπτεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Βιοχάλκο αντλούν χρήματα από την εταιρία πωλώντας προσωπική τους περιουσία σε αυτή ή κάνοντας άλλες συναλλαγές. Συγκεκριμένα το 2011, ο Ευάγγελος Στασινόπουλος, εισέπραξε από τέτοιες κινήσεις 1,3 εκ Ευρώ, από ενοικιάσεις την περίοδο 2010-2012 οι βασικοί μέτοχοι (ποιοι άραγε) εισέπραξαν από ενοίκια 0,81 εκ Ευρώ. Το 2011, οι κύριοι μέτοχοι της Βιοχάλκο πούλησαν ακίνητα, για συνολικό ποσό ύψους 6,1 εκατομμυρίων ευρώ ενώ κατά τη διάρκεια της χρήσεως 2012, τα μισθώματα που καταβλήθηκαν σε μέλη του ΔΣ ανήλθαν στις 1.327 χιλιάδες.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ