Νέος σταθμός της ΔΕΗ στη Ρόδο

Νέος σταθμός της ΔΕΗ στη Ρόδο
Την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ, στη θέση Πλάκα Στένη (Πίσω Κάμπος) της περιοχής Κατταβιάς στη Νότια Ρόδο, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Ο νέος Σταθμός έχει συνολική ισχύ 115,4 MW, είναι υψηλού βαθμού απόδοσης, έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί και να λειτουργεί με βάση τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές, θα χρησιμοποιεί ως βασικό καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου, ενώ θα έχει και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου.

Η εν λόγω ΑΕΠΟ, εκδίδεται μετά την υποβολή από τη ΔΕΗ στο ΥΠΕΚΑ νέας επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία καλύπτει και ικανοποιεί τις ελλείψεις που είχαν διαπιστωθεί στην προηγούμενη ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τον ίδιο ΘΗΣ. Όπως αναδείχθηκε και κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, το έργο υποστηρίζεται θερμά από τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία του νησιού.

Επισημαίνεται ότι, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του Νέου ΘΗΣ Νότιας Ρόδου από τη ΔΕΗ έχουν ξεκινήσει από το 1990 και με την παρούσα ΑΕΠΟ γίνεται το αποφασιστικό βήμα για την επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής και ολοκλήρωσης του σημαντικού αυτού έργου, προϋπολογισμού άνω των 180 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην αξιόπιστη κάλυψη των επιτακτικών ενεργειακών αναγκών του νησιού, με τρόπο περιβαλλοντικά φιλικό και σε μακροχρόνια βάση, ενώ θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ρόδου και παράλληλα τη μείωση της λειτουργίας των παλαιότερων μονάδων του ΑΗΣ Σορωνής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ