Mytilineos: Υπέρβαση στόχου κερδοφορίας «βλέπουν» οι αναλυτές – Ενα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα

Mytilineos: Υπέρβαση στόχου κερδοφορίας «βλέπουν» οι αναλυτές – Ενα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα

Σε ποια σημεία επικεντρώνουν οι οίκοι μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου

Ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Mytilineos.

Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλωτών βάζοντας «πλώρη» για να πετύχει το φιλόδοξο στόχο για 1 δισ. EBITDA για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Συνολικά οι αναλυτές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων και πολύ καλύτερα από το περσινό τρίτο τρίμηνο παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών, ενώ πλέον φαίνεται εφικτός ο φιλόδοξος στόχος για EBITDA στο 1 δισ. ευρώ με τον Κλάδο της Ενέργειας να παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη και τον Κλάδο του αλουμινίου να συνεχίζει να επιτυγχάνει εξαιρετικές επιδόσεις (σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα).

“Η Mytilineos αναβαθμίζει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας”, αναφέρει η Morgan Stanley στο σχόλιό της για τα αποτελέσματα εννεαμήνου της εταιρείας σημειώνοντας επίσης ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε Επενδυτική Βαθμίδα προσφέρει πλεονεκτήματα στην εταιρεία μεταξύ των οποίων και την ενδεχόμενη αναβάθμιση σε IG και της Mytilineos.

Η Morgan Stanley θέτει σύσταση «overweight» για τη Mytilineos με τιμή στόχο στα 45 ευρώ και αναφέρει πως την προηγούμενη εβδομάδα η εισηγμένη είδε την αξιολόγηση στον MSCI ESG να αναβαθμίζεται σε «AA», φέρνοντάς την μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο που καλύπτει ο οίκος και προφανώς και στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Η αναβάθμιση προήλθε κυρίως από τις πρακτικές διαχείρισης και εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρείας σε θέματα Υγείας & Ασφάλειας, καθώς και από την εξειδίκευση και την έμφαση που δίνει σε «πράσινα» έργα. Να σημειωθεί πως η παγκόσμια ηγετική θέση της Mytilineos στον τομέα της βιωσιμότητας επιβεβαιώνεται μέσω της παρουσίας της στο κορυφαίο 10% των εταιρειών του κλάδου της και σε άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους ESG Raters όπως: Sustainalytics, ISS Quality Score, S&P Global, Refinitiv, FTSE, EcoVadis, ESG Book, Bloomberg & Ideal Ratings.

Σύσταση «buy» με τιμή στόχο στα 45 ευρώ διατηρεί η Citi με 52 ευρώ στόχο στο «bullish» σενάριο. Στα παραπάνω στέκεται και η αμερικανική επενδυτική, βλέποντας πιθανές θετικές αναθεωρήσεις από τους αναλυτές. Ως προς τον κλάδο της Μεταλλουργίας, η Citi αναφέρει πως η παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή το τρίμηνο, κάτι που συνεπάγεται το ρυθμό λειτουργίας της παραγωγικής ικανότητας για το σύμπλεγμα. Ωστόσο, τα κέρδη στον τομέα των μετάλλων μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο, λόγω των χαμηλότερων τιμών της αλουμίνας και της μείωσης των ασφαλίστρων για τις δραστηριότητες αλουμινίου. Η Citi επισημαίνει ότι παρά τα χαμηλότερα ασφάλιστρα, τα κέρδη από το αλουμίνιο για τη Mytilineos διατηρούνται σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των ομοτίμων, δεδομένης της ελκυστικής συμφωνίας προθεσμιακών πωλήσεων που έχει συνάψει η εταιρεία (συμπεριλαμβανομένων των FX hedges).

Όπως επισημαίνει η NBG Securities, το προσαρμοσμένο καθαρό χρέος διαμορφώθηκε στα 1,372 δισ. ευρώ (Net Debt/EBITDA στο 1,37x), παρά τις υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Μάλιστα, μένοντας στο κόμματι της λειτουργικής κερδοφορίας, τα EBITDA του κλάδου ενέργειας αυξήθηκαν κατά 56% σε ετήσια βάση στα 532 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με τον κλάδο να επωφελείται από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 626MW. Επιπλέον, στο εννεάμηνο, η Mytilineos ολοκλήρωσε την πώληση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία, συνολικής ισχύος 211MW και την πώληση ενός ακόμη φωτοβολταϊκού πάρκου 56MW στη Νότια Ισπανία.

Η συνολική παραγωγή από τις θερμικές μονάδες στο εννεάηνο (παρά την προγραμματισμένη συντήρηση της μονάδας φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο στο πρώτο τρίμηνο του 2023), έχει διατηρηθεί σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Αυτό οφείλεται στη συνεισφορά της νέας μονάδας CCGT (826 MW), η οποία τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά, συνεισφέροντας περίπου στο 40% της συνολικής θερμικής παραγωγής της Mytilineos στο τρίτο τρίμηνο.

Από τη μεριά της η AXIA που διατηρεί μια «bullish» θέση για τη Mytilineos στέκεται στα εξής σημεία, μετά το τρίμηνο ρεκόρ της εισηγμένης:

- Συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής 180 MW του Ελληνικού Χαρτοφυλακίου, με ισχύ περίπου 1,5 GW φωτοβολταϊκών. Η κατασκευή της δεύτερης φάσης του ελληνικού χαρτοφυλακίου, ισχύος ~740 MW, αναμένεται να ξεκινήσει το 2024.

- Η εταιρεία κατασκευάζει επί του παρόντος πάνω από 1,4 GW φωτοβολταϊκών έργων εκτός Ελλάδας, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στο άμεσο μέλλον.

- Επιπλέον, η Mytilineos έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα και Ιταλία με μέγιστη ικανότητα έγχυσης περίπου 1,3 GW.

- Μέσα στο εννεάμηνο, συμβασιοποιήθηκαν νέα έργα για τρίτους συνολικής ισχύος περίπου 1,3 MW στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο να ανέρχεται στα 471 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 273 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

- Η νέα μονάδα CCGT ξεκίνησε τη λειτουργία της σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Η Alpha Finance στέκεται στις ιστορικά υψηλές τριμηνιαίες επιδόσεις της Mytilineos, χάρη στη λειτουργία της μονάδας θερμικής παραγωγής, με τη CCGT να ξεκινά την εμπορική λειτουργία της, ενώ το asset rotation plan συνεχίστηκε δυναμικά, με την εταιρεία να ολοκληρώνει την πώληση των φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία συνολικής ισχύος 211MW και ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 56MW στη Νότια Ισπανία. Τα χαμηλότερα ασφάλιστρα είχαν ως αποτέλεσμα μια ελαφρώς χαμηλότερη αλλά υγιή απόδοση του κλάδου της Μεταλλουργίας.

Η Beta σημειώνει ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου υποστηρίζουν την πρόβλεψη της διοίκησης για €1 δισ. EBITDA για το οικονομικό έτος 23, καθώς η κερδοφορία αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο το 4ο τρίμηνο του έτους. Συνολικά χαρακτηρίζει ισχυρές τις επιδόσεις που δικαιολογούν μια θετική επαναξιολόγηση των προβλέψεών της.

Η Piraeus Securities τονίζει πως «μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, αναμένουμε να προχωρήσουμε σε αναβάθμιση των ετήσιων εκτιμήσεών και αποτιμήσεων ενσωματώνοντας τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες εταρικές επιδόσεις και τις νέες συμφωνίες που ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία στους τομείς μετάλλων και ενέργειας. Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή».

Θετικό σήμα στέλνουν και οι Pantelakis - Optima, με την πρώτη να διατηρεί την «overweight» σύσταση για τη μετοχή και τη δεύτερη να τονίζει πως η Mytilineos θα υπερβεί κατά πολύ τον στόχο του 1 δισ. ευρώ EBITDA για φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ