Ο Γρύλος της Sky Express, το...Attika σενάριο για το ΧΑ και τα οφέλη από το rebalancing του MSCI

Ο Γρύλος της Sky Express, το...Attika σενάριο για το ΧΑ και τα οφέλη από το rebalancing του MSCI

Ωστόσο το σενάριο έχει και άλλα επεισόδια σύμφωνα με τα οποία-μεταξύ άλλων- η MIG θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως "όχημα" για την εισαγωγή της SKY Express στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την κεκτημένη ταχύτητα του Μαΐου, η πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Με "αέρα" 12,31% του Γενικού Δείκτη και άνοδο 20,5% για τον Δείκτη Τραπεζών το Χρηματιστήριο εισέρχεται στον "εκλογικό" μήνα, με σημαντικά ορόσημα ενδιάμεσα. Αρχής γενόμενης από την 9η Ιουνίου με την αξιολόγηση από την Fitch. Η αγορά δεν περιμένει κάποια θεαματική παρέμβαση- προεκλογική μάλιστα- πλην όμως εκτιμά ότι ο αμερικανικός οίκος θα δώσει "κατεύθυνση". Συνεκτιμώντας πως, θα ξανα βαθμολογήσει το outlook της ελληνικής οικονομίας (για τρίτη φορά το 2023) στις 2 Δεκεμβρίου. Για τότε, μερίδα παραγόντων πως θα είναι ο οίκος αξιολόγησης που θα επιβεβαιώσει το investment grade που- πιθανολογούν- ότι θα έχει δώσει η Standard & Poor's νωρίτερα στις 20 Οκτωβρίου. Κοινός τόπος στην αγορά πως, στον ΟΔΔΗΧ θα ήταν ικανοποιημένοι με "διπλή" αναβάθμιση, αλλά μέχρι τότε...

====================================================

Rebalancing, με είσοδο Autohellas και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον MSCI Small Cap αλλά και αναβάθμιση της Cenergy Holdings στον FTSELarge Cap στην θέση του ΟΛΠ. Με 3 εταιρείες στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης ο ευρύτερος Ομιλος Στασινόπουλου: Viohalco, ElvalHalcor και Cenergy Holdings (σε ισχύ από την συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Ιουνίου). Στα 321 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών- κυρίως λόγω rebalancing- ενδεικτικό το ότι στις 17.00' διαμορφωνόταν στα 99,8 εκατ. για να εκτιναχθεί στη συνέχεια με πλήθος πακέτων και το 54% του τζίρου να πραγματοποιείται σε μόλις 4 "χαρτιά" ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil και Mytilineos. Νέα ιστορικά υψηλά για τίτλους των: AEGEAN (10,16 ευρώ), Cenergy Holdings (5,74), Profile (3,97), AustriaCard (13,90). -

=====================================================

Κυκλοφόρησε στο Ηράκλειο, διαψεύδεται από την Αθήνα: ο λόγος για ένα-ευφάνταστο είναι αλήθεια σενάριο- που θέλει τον Γιάννη Γρύλο να αποκτά κάποια πλοία της Attica Συμμετοχών-διευκολύνοντας έτσι να περάσει το deal συγχώνευσης/μέσω απορρόφησης με την ΑΝΕΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ότι, όντως η Ε.Α έχει εγείρει σοβαρές ενστάσεις αλλά μέχρις κεί...Ωστόσο το σενάριο έχει και άλλα επεισόδια σύμφωνα με τα οποία-μεταξύ άλλων- η MIG θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως "όχημα" για την εισαγωγή της SKY Express στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται την εισαγωγή στο ΧΑ της ναυτιλιακής του αείμνηστου Περικλή Παναγόπουλου μέσω του "κελύφους" των...Μύλων Αττικής, μετέπειτα Επιχειρήσεις Αττικής κ.ο.κ Πολύπειρος χρηματιστής- από την εποχή του "κάγκελου" στην Σοφοκλέους 10- χαρακτήρισε πολύ τραβηγμένο το εν λόγω σενάριο- που άλλωστε διαψεύδεται ήδη από αρμόδιες πλευρές- πλην όμως σημείωνε πως, όσο θα ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Χρηματιστήριο τόσο θα κυκλοφορούν σενάρια επί σεναρίων. Ακόμη και τόσο ευφάνταστα, όπως το συγκεκριμένο.

=====================================================

Στο και 1' η συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ. Σε dejavu από το 2011 και εντεύθεν...με Biden, Yellen, Powell κατώτερους των περιστάσεων η παρέμβαση Dimon- ανοίγοντας...παράθυρο να είναι υποψήφιος (το 2028)- κάνει αίσθηση.

Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια η αποτίμηση της Nvidia, που πριν 10 χρόνια δεν έφτανε τα 8 δισ. δολάρια. Τάξη μεγέθους που «ζαλίζει», όπως και οι εξελίξεις στον κλάδο της «Τεχνητής Νοημοσύνης». Πρόκειται για την πρώτη των Artificial Intelligence που εισέρχεται στο πολύ πολύ κλειστό club των trillionaires, δίπλα σε Amazon, Apple, Google και Microsoft.

Νέες τιμές-στόχοι για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών από την Citi, νέες τιμές-στόχοι και από την AXIA Ventures. Altius, fortius για τον κλάδο- δημοφιλές bet των funds. -Motor Oil: τα μεγέθη, κυρίως η προοπτική του Ομίλου δικαιολογεί αποτιμήσεις πολύ μεγαλύτερες των 3 δισ. Μονο η Ηλεκτροπαραγωγή της ΜΟΗ έδωσε σε ενα τρίμηνο 50 εκατομμύρια EBITDA στο τρίμηνο.

Ξεπερνούν τις 3.800 ευρώ οι μέσες αποδοχές στην ΕΧΑΕ σε ετήσια βάση (μαζί με τα δώρα και τα επιδόματα)! Αυτό μεταφέρουν αναλυτές που συμμετείχαν στο conference call της ΕΧΑΕ, με αφορμή τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου...

Από το ΠΑΣΟΚ-και ολίγον ΝΔ- στο δ.σ της "Καρέλιας", η Εύα Χριστοφιλοπούλου. Με ετήσια αμοιβή 150.000 ευρώ. Στον δρόμο που χάραξαν Αννα Διαμαντοπούλου (στο δ.σ της Coca Cola HBC), Μαρία Δαμανάκη (στο δ.σ της Quest Συμμετοχών).

Αυξημένα 29,2% τα EBITDA της Intralot, στα 37,2 εκατ. οι λειτουργικές ταμειακές ροές το πρώτο τρίμηνο. «Ενισχύεται το πλάνο ανασυγκρότησης», διαμηνύει ο CEO Σωκράτης Κόκκαλης.

Δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος η Intrakat, σύμφωνα με το Bloomberg. Μεθοδικά ενδυναμώνεται το team: μεταγραφή-έκπληξη του Κώστα Αδαμόπουλου από νευραλγική θέση (Στρατηγικού Σχεδιασμού) της Εθνικής σε CFO της ομάδας Εξάρχου. Εκπληξη και γιατί στην Εθνική προοριζόταν για υψηλότερη και ακόμη πιο καίρια θέση. Ωστόσο, στα "σκαριά" είναι και άλλη μεταγραφή- που εάν και εφ' όσον συμφωνηθεί- θα προκαλέσει ανάλογη αίσθηση. Από τον (ευρύτερο) χρηματοοικονομικό χώρο το όνομα, που προορίζεται για επικεφαλής του IR.

Πληροφορική στα πάνω της, με Entersoft, Profile και Performance τα bets αυτής της εβδομάδας. Ανοδος διαρκείας από την Covid-19 περίοδο, με συνέχεια. Ας όψεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Για μένα φέτος το play είναι ανάποδο, ξεφόρτωμα ενέργειας, φόρτωμα ενεργοβόρων.

ΤΙΤΑΝας ήδη έχει ξεκινήσει τον ανήφορο από τα 11-12 και πιθανό να μοιράσει φιλιά φέτος, τον έβλεπαν για 20-30 εκ. στο ασθενέστερο (!) πρώτο τρίμηνο οι εκτιμήσεις και έβγαλε 45...

Τον ταχύτερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο, ο οποίος αποτελείται από φωτονικούς νευρώνες και λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Tο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2022, θα μπει σε νέα φάση από τα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς θα ξεκινήσει η επένδυση των εισφορών των ασφαλισμένων του σε χρηματοοικονομικούς τίτλους (μετοχές, ομόλογα). Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του 2022, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΕΚΑ, οι εισφορές είναι τοποθετημένες σε καταθετικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά το 2025 θα έχουν οι ασφαλισμένοι δικαίωμα επιλογής σε περισσότερα του ενός επενδυτικά προϊόντα. Δηλαδή θα μπορούν να επιλέξουν, για παράδειγμα, ανάμεσα σε ένα συντηρητικό, ένα ισορροπημένο ή ένα δυναμικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Τριγμούς στην- ούτως ή άλλως- εύθραυστη 3κομματική κυβέρνηση του Βερολίνου προκαλούν οι αρνητικές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας. Υφεση ante portas...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ