Μεγάλη ανατροπή στο πρόγραμμα επιδότησης των φωτοβολταϊκών - Ποιους θα αφορούν οι μεγάλες εκπτώσεις

Οι τελικές αποφάσεις – Τα ποσοστά και τα χρονοδιαγράμματα - Γιατί οι έχοντες ρευστότητα θα αποκτήσουν προβάδισμα

Μεγάλη ανατροπή στο πρόγραμμα επιδότησης των φωτοβολταϊκών - Ποιους θα αφορούν οι μεγάλες εκπτώσεις

Αλλαγή σκηνικού στο… μέτωπο της επιδότησης των φωτοβολταϊκών: Ναι μεν παραμένει ως στόχος η εγκατάσταση 200.000 συστημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ωστόσο τα υψηλά ποσοστά επιδότησης δεν θα αφορούν στην εγκατάσταση πάνελς αλλά στην τοποθέτηση… μπαταριών.

Το κράτος θα επιδοτήσει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους συσσωρευτές για να εξασφαλίσει μεγαλύτερες αντοχές στο σύστημα ηλεκτροδότησης καθώς η μπαταρία διευρύνει τις δυνατότητες αποθήκευσης. Κερδισμένοι από την μπαταρία θα βγουν βέβαια και αυτοί που θα επιλέξουν να την τοποθετήσουν καθώς το κόστος του συνολικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Το φωτοβολταϊκό μπορεί να εξαλείψει τη χρέωση του ρεύματος από τις εταιρείες. Δηλαδή μπορεί ακόμη και να μηδενίσει τις λεγόμενες ανταγωνιστικές χρεώσεις οι οποίες φτάνουν στα 16-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το φωτοβολταϊκό από μόνο του, δεν μειώνει όμως τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις οι οποίες επίσης μπορεί να προσθέτουν άλλα 6-7 λεπτά στην κάθε κιλοβατώρα. Με την μπαταρία, μειώνεται και αυτό το κόστος. Βέβαια, οι μπαταρίες ανεβάζουν πολύ το κόστος της επένδυσης – ειδικοί μιλούν ακόμη και για διπλασιασμό. Ακριβώς για να συγκρατηθεί αυτό το επενδυτικό κόστος, και το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει «στροφή» και επιλέγει να επιδοτήσει τελικώς με υψηλά ποσοστά όχι τα πάνελς -τα οποία από μόνα τους μπορούν να αποσβεστούν και μέσα σε μια 5ετία- αλλά τις μπαταρίες. Για τις τελευταίες, τα ποσοστά επιδότησης θα φτάσουν ακόμη και στο 60%.

Ποιο είναι το ζήτημα που θα αναδειχθεί; Επειδή οι μπαταρίες ανεβάζουν το κόστος της επένδυσης, ουσιαστικά το πρόγραμμα θα απευθυνθεί σε πολίτες με δυνατότητα χρηματοδότησης, άρα με σχετική οικονομική επιφάνεια. Αυτό καθιστά και εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο είτε να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια «αποκλεισμού» είτε αν αυτά υπάρχουν να χρησιμοποιούνται μόνο για τον υπολογισμό του ποσοστού επιδότησης. Το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών άφησε πολλά… διδάγματα στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ουσιαστικά, πάνω από 60.000 από τους αρχικούς δικαιούχους, δεν έφτασαν ποτέ στο σημείο να εξαργυρώσουν τα vouchers τα οποία εστάλησαν στους επιλαχόντες. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το ενδιαφερον ήταν τεράστιο με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 800.000. Στα φωτοβολταϊκά δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των αιτήσεων για δύο λόγους: Πρώτον το κόστος του έργου είναι πολύ μεγαλύτερο και δεύτερον δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις σε πολλά νοικοκυριά. Πώς θα συνεννοηθούν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες; Τι θα κάνουν οι ενοικιαστές; Έχουν τον απαιτούμενο χώρο οι έχοντες μονοκατοικία;

Το πρόγραμμα του οδηγού θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο στόχος είναι οι εργασίες εγκατάστασης να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ