Πάνω από χίλια επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικότητας με επιχορήγηση 6 εκατ.€

Πάνω από χίλια επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικότητας με επιχορήγηση 6 εκατ.€

Ο αιτούμενος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των αιτήσεων ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ περίπου και η αναλογούσα δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση) σε περίπου έξι εκατ. ευρώ

Πάνω από χίλια επενδυτικά σχέδια υποβλήθηκαν στις δύο πρώτες δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, 143 αιτήσεις χρηματοδότησης από ισάριθμες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας που δραστηριοποιούνται στους τομείς εμπορίου και παροχής υπηρεσιών υποβλήθηκαν μέχρι την περασμένη Δευτέρα, καταληκτική ημερομηνία υποβολής, στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη αντίστοιχη Δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο αιτούμενος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των αιτήσεων ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ περίπου και η αναλογούσα δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση) σε περίπου έξι εκατ. ευρώ.
Κάθε ένα από τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού από 30.000 έως 100.000 ευρώ, επιχορηγείται σε ποσοστό 50% του προϋπολογισμού του, για τη χρηματοδότηση κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων, την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, τη συμμετοχή σε εκθέσεις, την πιστοποίηση προϊόντων και για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η Δημόσια Δαπάνη της Δράσης συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων.
Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των 869 αιτήσεων χρηματοδότησης για τα Κουπόνια Τεχνολογίας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η δράση έχει επιδότηση 100% και οι επιχειρήσεις υπέβαλαν προτάσεις από 5.000 έως 15.000 ευρώ, για να αναβαθμίσουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους και να παρέχουν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων αποδείχθηκε πολύ ζωηρό, καθώς η αιτούμενη δημόσια δαπάνη των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν ανέρχεται σε περίπου δέκα εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τη διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης που ανερχόταν σε περίπου τρία εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ