Σε λειτουργία το e-πινάκιο στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

 Σε λειτουργία το e-πινάκιο στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

H πλατφόρμα ήδη λειτουργεί πιλοτικά στο Πρωτοδικείο των Αθηνών και παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο ενημέρωση - μέσω του Διαδικτύου και σε πραγματικό χρόνο- για την πορεία των πινακίων/εκθεμάτων, τόσο στα πολιτικά όσο και ποινικά δικαστήρια

 

Τέλος στην αναμονή των δικηγόρων, διαδίκων και μαρτύρων, έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης επιχειρεί να βάλει η πλατφόρμα dikes.moj.gov.gr, την οποία παρουσίασαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στη διάρκεια εκπαιδευτικής ημερίδας δικαστικών υπαλλήλων.

Πρόκειται για την πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί πιλοτικά στο Πρωτοδικείο των Αθηνών και παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο ενημέρωση - μέσω του Διαδικτύου και σε πραγματικό χρόνο- για την πορεία των πινακίων/εκθεμάτων, τόσο στα πολιτικά όσο και ποινικά δικαστήρια. Πρακτικά δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να γνωρίζει ποια υπόθεση εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή σε ένα συγκεκριμένο πινάκιο ή μια συγκεκριμένη αίθουσα δικαστηρίων, συμβάλλοντας στην αποφυγή συνωστισμού στις αίθουσες των δικαστηρίων και στην ομαλότερη ροή των δικαστηριακών διαδικασιών.

Η υπηρεσία θα τεθεί τις επόμενες μέρες σε λειτουργία για τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκη, ενώ πρόκειται να επεκταθεί στο Εφετείο Αθηνών και τα Πρωτοδικεία Πειραιά και Χαλκίδας. Το επόμενο δε, διάστημα θα ενεργοποιηθεί και υπηρεσία αποστολής SMS, μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για την πορεία των εκθεμάτων.

Στην ομιλία του ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για μία ακόμη πρωτοβουλία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι ο κεντρικός σχεδιασμός του υπουργείου είναι έως το 2025 να έχουμε μπει στην εποχή του e-Justice. Ο ίδιος γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι από κοινού με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα το έργο της τηλεδιάσκεψης στα δικαστήρια, που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή της Δικαιοσύνης, μιας και θα δίνει τη δυνατότητα σε μάρτυρες και διαδίκους να καταθέτουν από απομακρυσμένα σημεία.

Εξήρε δε τη συμβολή του κ. Πιερρακάκη, τονίζοντας ότι αυτή είναι «εξόχως καθοριστική και σημαντική», καθώς γνωρίζει την ψηφιοποίηση όσο κανείς άλλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ