Φωτιά σε Γλυφάδα-Βούλα: Εκκενώνονται οικισμοί, γηροκομείο, παιδικά χωριά SOS- Ζημιές σε σπίτια (vid)

Φωτιά σε Γλυφάδα-Βούλα: Εκκενώνονται οικισμοί, γηροκομείο, παιδικά χωριά SOS- Ζημιές σε σπίτια (vid)

Τουλάχιστον 20 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές (δύο-τρία καταστράφηκαν ολοσχερώς - Σταμάτησαν οι εναέριες ρίψεις λίγο πριν τις 21:00 - Κόπασαν αλλά παραμένουν απειλητικοί οι άνεμοι.

 

Διακοπές κυκλοφορίας στη Βάρης- Κορωπίου, από το πύρινο μέτωπο.

Καλύτερη είναι η εικόνα λόγω της υποχώρησης των ανέμων, στην περιοχή από την φωτιά που ξέσπασε στη Γλυφάδα και εξαπλώθηκε στο πανόραμα Βούλας και στη Βάρη, με την Πυροσβεστική υπηρεσία να προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την Πυρκαγιά.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα. Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία 250 αστυνομικούς με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Νωρίτερα, στην εκκένωση τεσσάρων οικισμών και γηροκομείου στη Βάρη προχωρά η Πυροσβεστική, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος της Βούλας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, πρόκειται για προληπτική εκκένωση, ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Επίσης ζήτησε από τους κατοίκους που έχουν μέτωπο προς τον ορεινό όγκο, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, ν' ανεβάσουν τις τέντες, να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Ειδικότερα, εκκενώνονται οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Χέρωμα και Δίλοφο στη Βάρη. Πέραν αυτών, εκκενώνονται και τα παιδικά χωριά SOS στη Βάρη, με 80 φιλοξενούμενους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στις 20:30 το βράδυ, η φωτιά κατευθυνόταν προς το κοιμητήριο της Βούλας, ενώ κινείται μεταξύ Βάρης και Βούλας. Λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ, τα εναέρια μέσα έκαναν τις τελευταίες ρίψεις και αποχώρησαν.

Τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες

Τρεις πυροσβέστες έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο. Οι δύο εξ αυτών φέρουν τραυματισμούς, ενώ ο τρίτος εκδήλωσε αναπνευστικά προβλήματα.

Προηγούμενη ενημέρωση 18:20: Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στη Γλυφάδα και επεκτάθηκε στο Πανόραμα Βούλας - Κάηκαν άλση, παρκάκια και απειλούνται κατοικίες - Εντολή εκκένωσης από το 112.

Μαίνεται η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε περιοχή της Άνω Γλυφάδας και στη συνέχεια, λόγω των ισχυρών ανέμων, κινήθηκε προς νοτιότερο κομμάτι του Υμηττού, με αποτέλεσμα να φτάσει στην Άνω Βούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή εκκένωσης της Άνω Γλυφάδας και του ορεινού Πανοράματος Βούλας, και απομάκρυνση των κατοίκων στις οδούς Αριστείδου, Υμηττού και Λαμίας, ενώ κάηκαν κάποια σπίτια που βρίσκονται πάνω από την οδό Έκτορος ήδη έχουν πιάσει φωτιά, όπως και στο τέρμα Θεσσαλίας.

Νωρίτερα οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112.

Πυροσβεστική: Κινητοποιήθηκαν ενισχύσεις από άλλες περιοχές της χώρας

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 71 Πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά έξι αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα, καθώς και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό και άλλο ένα του στρατού. Επιπλέον, υπάρχει συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρες των δήμων.

Σημειώνεται ότι έχουν κινητοποιηθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, καθώς εδώ και περίπου μία ώρα είναι σε εξέλιξη και δεύτερη πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού.

Δήμαρχος Βάρης: Η φωτιά μπήκε στο Πανόραμα και έκαψε άλση και παρκάκια

«Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και συνεχίζει: «Η φωτιά έχει μπει στο Πανόραμα και έχει κάψει άλση και παρκάκια, ακόμη και κάποιες τέντες, αλλά δεν έχουν καεί σπίτια. Ήρθε από δύσβατη περιοχή, στην οποία δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να επέμβουν καθοριστικά. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 33 οχήματα και 180 άνθρωποι, εθελοντές και πυροσβέστες, συν τα εναέρια μέσα. Ο αέρας είναι ισχυρός. Έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης κι έχουν σταλεί μηνύματα με το 112. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καεί σπίτια και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την ελέγξουμε».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων, τα ελικόπτερα Σινούκ έχουν πάει στην παραλία στο Καβούρι πάνω από 5-6 φορές για ανεφοδιασμό, μέχρι τις 17:30, προσπαθώντας να περιορίσουν τη φωτιά πριν πέσει ο ήλιος και καθηλωθούν τα εναέρια μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ