Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα – Πόσο κοστίζουν τα διόδιά του

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα – Πόσο κοστίζουν τα διόδιά του

Οι σύγχρονες μετακινήσεις έκαναν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας αρκετών νέων αυτοκινητοδρόμων, με τον μεγαλύτερο που έχουμε στη χώρα μας να έχει μήκος 670 χλμ.

Η Εγνατία Οδός αποτελούσε για περισσότερα από 30 χρόνια ένα μεγάλο όνειρο των Βορειοελλαδιτών, και όχι μόνο, για τη διασύνδεση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η ένταξη της στα έργα προτεραιότητας των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, επισφράγισε την Ευρωπαϊκή διάστασή της ως συνδετήριας οδού των αγορών της Ανατολής, με τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της Δύσης.

Ο Αυτοκινητόδρομος 2 (Α2), όπως ονομάζεται η Εγνατία Οδός, είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας με μήκος 670 χιλιόμετρα και αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 90. Ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο και καταλήγει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους της Θράκης.


Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1994 και ολοκληρώθηκε το 2014. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 130 χλμ/ώρα, ενώ περιλαμβάνει πλήθος σηράγγων και γεφυρών, καθώς διέρχεται διαμέσου του ορεινού αναγλύφου της οροσειράς της Πίνδου και πλησίον του ορεινού όγκου του Βερμίου.

Ο συνολικός αριθμός των δίδυμων οδικών σηράγγων επί της Εγνατίας Οδού είναι 73, με συνολικό μήκος 100 χιλιόμετρα (σε μονό κλάδο, 50 χλμ. κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου). Όλο το έργο της Εγνατίας Οδού κοστολογείται κοντά στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις σήραγγες να κοστολογούνται κοντά στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.


Τα πρώτα διόδια που τοποθετήθηκαν στην Εγνατία Οδό ήταν τα διόδια Πολυμύλου και λειτούργησαν τον Σεπτέμβριο του 2010. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 13 σταθμοί διοδίων με κόστος διέλευσης που κυμαίνεται από 50 λεπτά του ευρώ μέχρι 2,40 ευρώ. Το σύνολο και 13 διοδίων για αυτοκίνητο ανέρχεται στα 19,20 ευρώ. Τέλος, αναμένονται να λειτουργήσουν διόδια και στην Καβάλα, τα οποία αρχικά θα βρισκόταν στην παράκαμψη της Καβάλας, όμως τελικά αποφασίστηκε να κατασκευαστούν ανατολικότερα.

Πηγή: carandmotor.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ