Πυρκαγιά στα Βίλια - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Πάνω από 20 χλμ το πύρινο μέτωπο

Πυρκαγιά στα Βίλια - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Πάνω από 20 χλμ το πύρινο μέτωπο

Στην περιοχή επιχειρούν 370 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 130 οχήματα - Για ενδείξεις εμπρησμού κάνει λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Δεύτερη νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι των Βιλίων, καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει το πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα, ενώ πλέον βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Θέα, οι κάτοικοι των οποίων έλαβαν χθες μήνυμα του 112 για εκκένωση.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, μίλησε για ένα μέτωπο 20 χιλιομέτρων. «Όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση προς τα Βίλια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε ότι είναι πυκνό δάσος με μεγάλο θερμικό φορτίο, ενώ ανέφερε ότι το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων. «Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης. Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, ενώ ανέφερε ότι στελέχη των δασαρχείων που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες, βρίσκονται αυτή την ώρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιπτώσεις εμπρησμών λέγοντας ότι «Υπήρξαν εντοπισμοί στο παρελθόν ανθρώπων που έκαναν εμπρησμό», προσθέτοντας ότι «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή και το ανακριτικό του πυροσβεστικού σώματος, και του αστυνομικού και του Αρείου Πάγου θα πρέπει να δέσουν όλο το παζλ, εάν δηλαδή όλα αυτά έχουν σχέση μεταξύ τους ή αν ήταν μεμονωμένα. Οι περιβαλλοντικές καταστροφές που έγιναν στην Αττική ήταν μεγάλες».

Την ίδια στιγμή, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, μιλώντας επίσης στο MEGA, δήλωσε ότι «Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε τόσες πυρκαγιές σε σύντομο χρονικό διάστημα και με άπνοια». Ωστόσο σε ερώτηση για ενδεχόμενο εμπρησμού, είπε πως υπάρχουν πληροφορίες για τέτοιες ενδείξεις, αλλά δεν έχει δει κάτι ο ίδιος. «Δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη διαδικασία, πραγματικά δεν ξέρω. Μίλησα με τον δήμαρχο και μου είπε ότι υπήρχαν ενδείξεις για γκαζάκια», σημείωσε.
«Τώρα, οι ενδείξεις και οι αποδείξεις πρέπει να βρεθούν από τους ειδικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοσμόπουλοις, είπε ότι «Δυστυχώς το βράδυ είχαμε τεράστια μέτωπα που ‘κατάπιναν’ τα δάση», ενώ όσον αφορά το μέτωπο στα Παλαιοκούνδουρα, επεσήμανε πως είναι μία φωτιά ανεξέλεγκτη, άρα πάλι περιμένουμε τα εναέρια μέσα να τη σβήσουν. Είναι δάση που δεν υπάρχει πρόσβαση καμία».

Σημειώνεται ότι αρκετοί οικισμοί βρίσκονται υπό εκκένωση, μεταξύ αυτών είναι οι οικισμοί Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Άγιος Γεώργιος Μάνδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ