Ευρωβαρόμετρο: Το 84% των Ελλήνων θεωρεί την κλιματική αλλαγή «πολύ σοβαρό πρόβλημα»

Ευρωβαρόμετρο: Το 84% των Ελλήνων θεωρεί την κλιματική αλλαγή «πολύ σοβαρό πρόβλημα»

Η κλιματική αλλαγή κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στην Ελλάδα, ως το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, μετά την οικονομική κατάσταση (28%), τη φτώχεια, την πείνα και τη λειψυδρία (18%) και τη διάδοση μεταδοτικών ασθενειών (14%)

Ως ένα «πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης», θεωρούν οχτώ στους δέκα Έλληνες (84%), την κλιματική αλλαγή, έναντι ποσοστού 78%, κατά μέσο όρο, στην ΕΕ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, ένας στους δέκα ερωτηθέντες στην Ελλάδα (10%) θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος (έναντι 18% κατά μέσο όρο στην ΕΕ). Η κλιματική αλλαγή κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στην Ελλάδα, ως το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, μετά την οικονομική κατάσταση (28%), τη φτώχεια, την πείνα και τη λειψυδρία (18%) και τη διάδοση μεταδοτικών ασθενειών (14%).
Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», στην Ελλάδα το 74% των ερωτηθέντων απάντησε «οι εθνικές κυβερνήσεις» (έναντι 63% στην ΕΕ), το 65% θεωρεί υπεύθυνη και «την Ευρωπαϊκή Ένωση» (έναντι 57% στην ΕΕ), το 62% θεωρεί υπεύθυνες τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία (έναντι 58% στην ΕΕ) και το 33% απάντησε ότι είμαστε «προσωπικά υπεύθυνοι» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (έναντι ποσοστού 41% στην ΕΕ).
Επιπλέον, το 58% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε ότι έχουν αναλάβει ήδη δράση, σε ατομικό επίπεδο, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους έξι μήνες και προβαίνουν συνειδητά σε βιώσιμες επιλογές στην καθημερινή τους ζωή, έναντι ποσοστού 64% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, το 20% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι έχουν εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες στο σπίτι τους (πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, 8%). Οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα συμφωνούν σε ποσοστό 94%, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η αλλαγή του κλίματος και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ως προτεραιότητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας (το αντίστοιχο ποσοστό κατά μέσο όρο στην ΕΕ είναι 87%). Επίσης, το 85% των Ελλήνων ερωτηθέντων θεωρούν ότι το κόστος των ζημιών που οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος είναι πολύ υψηλότερο από την απαιτούμενη επένδυση για μια πράσινη μετάβαση (έναντι ποσοστού 74% στην ΕΕ).
Εξάλλου, εννέα στους δέκα ερωτηθέντες στην Ελλάδα πιστεύουν ότι είναι σημαντικό τόσο η εθνική τους κυβέρνηση (91%, έναντι 88% στην ΕΕ) όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (91%, έναντι 87% στην ΕΕ) να θέσουν φιλόδοξους στόχους για την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2030.
Επίσης, το 92% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα συμφωνούν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο, αντισταθμίζοντας παράλληλα τις εναπομένουσες εκπομπές, ώστε να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 (έναντι 90% κατά μέσο όρο στην ΕΕ).
Τέλος, το 77% των Ελλήνων ερωτηθέντων (έναντι 75% στην ΕΕ) πιστεύουν ότι τα χρήματα από το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης θα πρέπει να επενδύονται κυρίως στη νέα πράσινη οικονομία.
Με αφορμή τη δημοσίευση του Ευρωβαρόμετρου για το κλίμα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Παρά την πανδημία και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι, η στήριξη της δράσης για το κλίμα παραμένει υψηλή. Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που θέτουν οι κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας, και αναμένουν από τη βιομηχανία, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ να αναλάβουν δράση. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου είναι μια έκκληση για κινητοποίηση προς πολιτικούς και επιχειρήσεις. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχουν πρόσθετα κίνητρα για την οριστικοποίηση της νομοθεσίας «Fit for 55» που θα παρουσιάσουμε αργότερα αυτόν τον μήνα για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας για το κλίμα».
Σημειώνεται ότι το Ευρωβαρόμετρο για την κλιματική αλλαγή πραγματοποίησε έρευνα σε 26.669 πολίτες από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, την περίοδο από 15 Μαρτίου ως 14 Απριλίου 2021.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να καταστήσουν την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Οι δεσμεύσεις αυτές κατοχυρώνονται πλέον στον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, ο οποίος υπογράφηκε επίσημα στις 30 Ιουνίου 2021. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 14 Ιουλίου τη δέσμη νομοθετικών προτάσεων «Fit for 55».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ