Λουκέτο στο ΟΑΚΑ – Προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα- Παρέμβαση εισαγγελέα

Λουκέτο στο ΟΑΚΑ – Προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα- Παρέμβαση εισαγγελέα

Αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο του ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο

Σε αναγκαστικό κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας και του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ προχώρησε η κυβέρνηση.

Η απόφαση βασίστηκε σε μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ανέλαβε την ανακαίνιση των στεγάστρων τόσο στο κεντρικό στάδιο, όσο και στο Ποδηλατοδρόμιο, τα οποία εγκαταστάθηκαν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, προκάλεσαν τα χθεσινά γεγονότα με το ΟΑΚΑ και τη στέγη Καλατράβα.

Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος 5ετίας :

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν

-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους

-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενη αδικήματα είναι μεταξύ άλλων έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής.

Προβλήματα στατικότητας έδειξε η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ έκανε γνωστό το πόρισμα της στατικής μελέτης στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, η οποία σε συνεργασία με την κυβέρνηση έλαβαν την απόφαση να κλείσει το «στολίδι» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι «οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

Είναι μία εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, όσον αφορά στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια, καθώς το ΟΑΚΑ αποτελεί το «σπίτι» του στους ομίλους του Europa League.

Επόμενη ευρωπαϊκή εντός έδρας υποχρέωση των «πράσινων» είναι στις 26/10 απέναντι στη Ρεν, για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης, ενώ στην 6η και τελευταία αγωνιστική (14/12) υποδέχεται τη Μακάμπι Χάιφα. Αν μέχρι τότε δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη χρησιμοποίηση του κεντρικού σταδίου, τότε «τριφύλλι» θα υποχρεωθεί να αναζητήσει άλλη έδρα για τις ευρωπαϊκές «μάχες» του.

Η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ:

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Δεύτερη μελέτη τις επόμενες ημέρες

Όπως σημειώνει η διοίκηση του ΟΑΚΑ, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει και σε νέα μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν πρόκειται να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στο αποτέλεσμα των ελέγχων, κάτι που γεννά προβληματισμό στους συλλόγους που χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ