Τραγωδία με δουλεμπορικό ανοιχτά της Πύλου - Δεκάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους -Διασώθηκαν 104

Τραγωδία με δουλεμπορικό ανοιχτά της Πύλου - Δεκάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους -Διασώθηκαν 104

Το αλιευτικό σκάφος που ανετράπη είναι μήκους 30 μέτρων και σε αυτό επέβαιναν τουλάχιστον 400 άτομα

Σε τραγωδία έχει εξελιχθεί το ναυάγιο που έγινε ανοιχτά της Πύλου, καθώς, σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 78 σοροί μεταναστών.

Η έρευνα του Λιμενικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το αλιευτικό σκάφος που ανετράπη είναι μήκους 30 μέτρων και σε αυτό επέβαιναν τουλάχιστον 400 άτομα, οπότε υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες αγνοούμενους.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 104 μετανάστες.

Οι τέσσερις από αυτούς παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ και μεταφέρονται με ελικόπτερο S/P στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με υποθερμία. Οι άλλοι 100 μεταφέρονται στο λιμάνι της Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι, κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει, κατά τις πρώτες πληροφορίες των αρχών, από το Τομπρούκ (Λιβύη)· οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν σχετικά από τις ιταλικές.

Στο σημείο επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του Frontex.

Μεγάλη κινητοποίηση για την περίθαλψη και την φροντίδα των διασωθέντων

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών και των φορέων στην Καλαμάτα, για την περίθαλψη και την φροντίδα των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο. Όπως ανέφερε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες».

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα». Επίσης, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε ότι «ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται». Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και την διανομή φαγητού στους μετανάστες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ