ΠΕΔ-ΚΜ: Ζητεί μέτρα για το ενεργειακό κόστος των δήμων

 ΠΕΔ-ΚΜ: Ζητεί μέτρα για το ενεργειακό κόστος των δήμων

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επισήμανε ότι λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, θα αυξάνονται δυσανάλογα τα λειτουργικά έξοδα των δήμων

 

Να διεκδικήσει, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, λύσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους των δήμων, αποφάσισε το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), κατά τη σημερινή διαδικτυακή του συνεδρίαση.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επισήμανε ότι λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, θα αυξάνονται δυσανάλογα τα λειτουργικά έξοδα των δήμων ενώ την ίδια επιβάρυνση θα έχουν και οι πολίτες και αυτό σημαίνει πως δεν θα είναι καθόλου λειτουργικό έστω μέρος της επιβάρυνσης να μεταφερθεί σε αυτούς. «Πρέπει να βρεθεί δραστική λύση από πλευράς πολιτείας που πρέπει να είναι και άμεση καθώς υπάρχει ήδη πρόβλημα στους δήμους που βρίσκονται βορειότερα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων» πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου πρότεινε να ζητηθεί η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους δήμους και να αποφασιστεί η χρηματοδότησή τους. Την εξέταση της δυνατότητας περαιτέρω χρηματοδότησης των δήμων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα που θα προκύψουν ζήτησε ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης ενώ ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης πρότεινε αφενός τη γενναία μείωση δασμών και φόρων και αφετέρου τον υπολογισμό μέσω ενός συστήματος της επιπλέον επιβάρυνσης έτσι ώστε να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη του κόστους.
Ο κ. Δανιηλίδης έθεσε και το θέμα των σχολικών γευμάτων επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διανομή τους ενώ τα στερούνται 4.500 παιδιά του δήμου Νεάπολης - Συκεών και καταγράφονται διαμαρτυρίες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Γνωστοποίησε ότι από επικοινωνία του Δήμου με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την αναμονή της σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας και υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση, ακόμη και αν χρειαστεί να αναλάβουν το έργο οι περσινοί και προπέρσινοι προμηθευτές με τις ίδιες τιμές. Να συζητηθεί το θέμα στην ΚΕΔΕ ζήτησε ο κ. Κυρίζογλου καθώς, όπως είπε, αφορά όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ