Μουσείο Ακρόπολης: Πανέτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του

Μουσείο Ακρόπολης: Πανέτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του

Το προσωπικό του κινήθηκε δημιουργικά προς τον ψηφιακό κόσμο, προσφέροντας στους εικονικούς επισκέπτες του μοναδικές εφαρμογές, μερικές από τις οποίες μπορεί να απολαύσει το κοινό από αύριο και δια ζώσης.

Λίγες ώρες απομένουν πριν το πολυπόθητο άνοιγμα των μουσείων και το Μουσείο Ακρόπολης, ένα από τα πιο σημαντικά και αγαπημένα όλου του κόσμου, είναι πανέτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του. Όπως και στο πρώτο, έτσι και στο δεύτερο, παρατεταμένο αυτή τη φορά, lockdown, το Μουσείο δεν παρέμεινε αδρανές. Το προσωπικό του κινήθηκε δημιουργικά προς τον ψηφιακό κόσμο, προσφέροντας στους εικονικούς επισκέπτες του μοναδικές εφαρμογές, μερικές από τις οποίες μπορεί να απολαύσει το κοινό από αύριο και δια ζώσης.

«Το Μουσείο Ακρόπολης με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία περιμένει την 14η Μαΐου για να ανοίξει και πάλι τις πύλες του στο κοινό ύστερα από πολλούς μήνες που έμεινε κλειστό. Ωστόσο, το διάστημα αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να επανασυντηρήσουμε μια σειρά αρχαίων έργων ή να στηθούν εξαρχής κάποια από αυτά και, κυρίως, να ολοκληρώσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, το Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα πολυσχιδές πρόγραμμα, με πολλά σκέλη, ένα από τα οποία ήταν η δημιουργία της νέας ιστοσελίδας, που η έναρξή της συνέπεσε με την περίοδο του lockdown, δίνοντας την ευκαιρία στο Μουσείο να απευθυνθεί αν όχι στο φυσικό, τουλάχιστον στο ψηφιακό κοινό του το οποίο είναι εξίσου μεγάλο», δήλωσε η Σταματία Ελευθεράτου, Διευθύντρια Συλλογών και Εκθέσεων Μουσείου Ακρόπολης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που επισκέφτηκε το Μουσείο λίγο πριν την επαναλειτουργία του.

Όπως μας εξήγησε η ίδια, «ο νέος ιστοχώρος του Μουσείου Ακρόπολης δεν είναι μια απλή ιστοσελίδα. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ο οποίος αποτυπώνει τη ζωή και τις δραστηριότητες του μουσείου. Επίσης, είναι ο πρώτος μουσειακός ιστοχώρος στην Ελλάδα στον οποίο έχουν αναρτηθεί όλα τα εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης. Δηλαδή, ο επισκέπτης μπορεί να βρει για κάθε ένα έκθεμα περιγραφή, πλούσια βιβλιογραφία και άφθονο εποπτικό υλικό, δηλαδή εικόνες και βίντεο –όπου αυτά υπάρχουν. Επίσης, ο ιστοχώρος μας διαθέτει μια ιστοσελίδα που απευθύνεται μόνο σε παιδιά, με πλούσιες δραστηριότητες και ευφάνταστα βίντεο και παιχνίδια. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών, διαδραστικών ή βίντεο, τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να δει στον φυσικό χώρο του Μουσείου, αλλά και στο διαδίκτυο», πρόσθεσε η κ. Ελευθεράτου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές δεν θα είναι προσβάσιμες άμεσα, δηλαδή όσο διαρκούν τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα «Οι οθόνες αφής, για παράδειγμα, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Όμως μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για την πλήρη εικόνα του Μουσείου Ακρόπολης όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα», επισήμανε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσκαλώντας μας σε μια μοναδική περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, που έγινε λίγο … ανορθόδοξα: από τους πάνω ορόφους προς τα κάτω.

«Ο εξοπλισμός που εξασφαλίστηκε από το έργο Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης μας έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε δυο νέους χώρους στον 2ο όροφο. Ο ένας είναι το Κέντρο Πολυμέσων και ο άλλος η Παιδική Γωνιά», σημείωσε η κ. Ελευθεράτου. Στις οθόνες αφής του Κέντρου Πολυμέσων οι επισκέπτες μαθαίνουν για τις περιπέτειες που γνώρισαν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης και τη διασπορά τους σε διάφορα μουσεία του κόσμου, ενώ στην Παιδική Γωνιά οι μικροί φίλοι του μουσείου μπορούν να ψυχαγωγηθούν με ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο. Στην ίδια Παιδική Γωνιά υπάρχει και το ολόγραμμα τού, χαμένου σήμερα, χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου, έργο του γλύπτη Φειδία, που βρισκόταν στο εσωτερικό του Παρθενώνα. Η μικρής κλίμακας ολογραμματική προβολή δημιουργήθηκε με βάση αρχαία αντίγραφα του αγάλματος και αναφορές στις γραπτές πηγές.

Το βίντεο που δείχνει την καθημερινή ζωή των παιδιών στην αρχαία Αθήνα –συγκεκριμένα στην αρχαία γειτονιά όπου πολλούς αιώνες μετά χτίστηκε το μουσείο– ή το παιχνίδι «Γιγαντομαχία», που ως γνωστόν αποτυπώνεται στις μετόπες της ανατολικής πλευράς του Παρθενώνα, είναι μερικές μόνο από τις ευχάριστες δυνατότητες που προσφέρονται στην Παιδική Γωνιά. «Ολόκληρος ο 2ος όροφος είναι χώρος εξυπηρέτησης των επισκεπτών, ενήλικων και ανήλικων. Εκτός από την Παιδική Γωνιά και το Αναγνωστήριο, το οποίο προϋπήρχε, τώρα είναι και το Κέντρο Πολυμέσων που θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εφαρμογές και στο οποίο θα μπορεί κάποιος να αναπαυθεί και, συγχρόνως, να έχει μια πολύ ωραία θέα στις Καρυάτιδες και στην Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νέες εφαρμογές, όμως, ενισχύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και στους υπόλοιπους χώρους του Μουσείου Ακρόπολης. Για παράδειγμα, στις θεματικές ενότητες του 1ου ορόφου που αφορούν το Ερέχθειο και την Αθηνά Νίκη, δύο οθόνες –μία σε κάθε ενότητα– δείχνουν κατατοπιστικά βίντεο που λύνουν πολλές απορίες. «Με αυτό τον τρόπο ‘δένουμε’ τα εκθέματα που είναι μέρη του μνημείου με το ίδιο το μνημείο. Για να καταλάβει ο επισκέπτης πώς ήταν, να μάθει συνοπτικά την ιστορία του και να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τι βλέπει», διευκρίνισε η κ. Ελευθεράτου. Στον ίδιο όροφο, ένα ακόμα συναρπαστικό ψηφιακό πρόγραμμα υπενθυμίζει τη γοητεία των επιγραφών που συχνά προσπερνάμε. «Οι επιγραφές δεν είναι συνήθως κάτι πολύ ελκυστικό, όμως λένε μια ολόκληρη ιστορία που είναι πολύ δύσκολο να αφηγηθεί κανείς με μια λεζάντα ή σ’ ένα εισαγωγικό κείμενο», πρόσθεσε η συνομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλάζει το φως και αποκαλύπτει τα χαραγμένα γράμματα και τις λεπτομέρειες των ανάγλυφων μορφών, δίνοντας τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε τα μυστικά που κρύβουν 20 από τις επιγραφές της Ακρόπολης, αλλά και την εσωτερική και εξωτερική πολιτική που άσκησε η Αθηναϊκή Δημοκρατία τον 5ο και 4ο αι. αι. π.Χ.

Εντελώς καινούργια είναι και η ακουστική ξενάγηση του Μουσείου Ακρόπολης. Όταν τα πράγματα αποκατασταθούν πλήρως υγειονομικά, οι επισκέπτες θα μπορούν με τις συσκευές ακουστικής ξενάγησης (audio guide) να μαθαίνουν πληροφορίες για 60 κορυφαία εκθέματα σε μια δίωρη ακουστική περιήγηση. Κι αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, η μικρότερη εκδοχή της εφαρμογής που περιλαμβάνει 30 εκθέματα δίνει τη λύση. Η ξενάγηση, που είναι στα ελληνικά και αγγλικά, υποστηρίζεται και για άτομα με προβλήματα ακοής, τα οποία θα μπορούν να διαβάζουν τα κείμενα στην οθόνη της συσκευής. «Υπάρχει μια ακόμα εκδοχή που απευθύνεται σε οικογένειες. Με αυτήν θα μπορεί να παρακολουθήσει όλη η οικογένεια μια πολύ ευχάριστη περιήγηση σε κάποια σημαντικά εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης. Η ψηφιακή ξενάγηση είναι εντελώς καινούργια εφαρμογή, που όμως δεν θα μπορέσουμε να τη δώσουμε άμεσα όσο διαρκούν τα μέτρα. Δεν το επιτρέπουν τα ζητήματα υγιεινής. Όταν, όμως, λήξει όλη αυτή η ιστορία και το Μουσείο Ακρόπολης τεθεί σε πλήρη λειτουργία, εμείς είμαστε πανέτοιμοι να τη διαθέσουμε», τόνισε η κ. Ελευθεράτου.

Στο ισόγειο, μια πρωτότυπη διαδραστική εφαρμογή με τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης καλωσορίζει τους επισκέπτες. Εξήντα έργα τέχνης προσκαλούν το κοινό σε ένα ευχάριστο «παιχνίδι» αφής και σε μια πρώτη γνωριμία με τις συλλογές του Μουσείου πριν την είσοδο στους εκθεσιακούς χώρους –ή μετά το πέρας της περιήγησης, όπως στη δική μας περίπτωση που αποχαιρετίσαμε το φιλόξενο Μουσείο Ακρόπολης με μια ακόμα εφαρμογή-έκπληξη την οποία θα διαθέτει όταν τα μέτρα το επιτρέψουν: Έναν ψηφιακό διαδραστικό χάρτη στην έξοδο που παρουσιάζει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να φτάσει κανείς σε αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ