Πολιτική Προστασία: Kονδύλια 500 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση

Πολιτική Προστασία: Kονδύλια 500 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση

Επενδύσεις εκσυγχρονισμού των εναέριων μέσω προστασίας, αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και αναβάθμιση του εξοπλισμού

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.
Στο σχέδιο προβλέπονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού των εναέριων μέσω προστασίας, αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και αναβάθμιση του εξοπλισμού
Σχεδόν στα 518 εκατ. ανέρχονται τα κονδύλια για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση σήμερα 31 Μαρτίου 2021.
Στο σχέδιο προβλέπονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού των εναέριων μέσω προστασίας, αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και αναβάθμιση του εξοπλισμού.

Εναέρια μέσα

Η άμεση και έγκαιρη επέμβαση είναι κρίσιμη για τη διαχείριση των κρίσεων που δημιουργούν οι φυσικές καταστροφές και προπαντός αυτές που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες λόγω κλιματικής αλλαγής (πυρκαγιές, πλημμύρες κα).
Έτσι, με 155 εκατ. ευρώ, πολλαπλασιάζονται και βελτιώνονται τα εναέρια μέσα που διατίθενται για ανάγκες Πολιτικής Προστασίας.
Περιλαμβάνεται εδώ ο εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών Canadair, 2 ελικοπτέρων Super Pumas και 3 BK 117, και η προμήθεια 15 νέων μικρών αμφιβίων αεροσκαφών για παρεμβάσεις πυρόσβεσης σε νησιωτικές περιοχές, ελικοπτέρων και drones, που θα χρησιμοποιηθούν για μεταφορές, ιατρική χρήση, έκτακτη ανάγκη, επιτήρηση και πυρόσβεση.

Αντιπλημμυρικά έργα

Στα 110 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν οι επενδύσεις πολλαπλών χρήσεων με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων πλημμύρας και την παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο και την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτων σε επιλεγμένες περιοχές στην Ελλάδα (Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία).

Προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων

Προμήθεια πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων και εξοπλισμού για τοπικές αρχές (Περιφέρειες & Δήμοι) και την Πολιτική Προστασία και ανάπτυξη έργων πρόληψης.
Επίσης, προβλέπεται προμήθεια μεταφερόμενων γεφυρών τύπου Bailey για αντιμετώπιση πλημμυρών.

Στρατηγικός σχεδιασμός

Στο σχέδιο προβλέπεται ολοκλήρωση της κατασκευής, του ψηφιακού εξοπλισμού και των κέντρων διαχείρισης τηλεπικοινωνιών των κτιρίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΦΑΡΟΣ, ΑΤΛΑΝΤΑΣ, κτιριακές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και επιμόρφωσης).
Τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων.
Στόχος η βελτίωση της ταχύτητας αντίδρασης και η αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων που εντάσσονται στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, υγειονομικές κρίσεις κ.λπ.).

Αναβάθμιση εξοπλισμού

Το σχέδιο προβλέπει 45 εκατ. ευρώ σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό Πολιτικής Προστασίας.
Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Αισθητήρες GPS στα οχήματα της πυροσβεστικής και σε άλλα οχήματα πολιτικής προστασίας, μετεωρολογικοί σταθμοί, σεισμογράφοι, κάμερες, συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιών, αισθητήρες που προειδοποιούν για την άνοδο των υδάτων καθώς και δημιουργία χαρτών πλημμυρικών κινδύνων και συστήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε κρίσιμους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε περιοχές natura, περιοχές μεγάλου φυσικού κάλους κ.λπ.

Νέα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα

Κατασκευάζονται 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα τελευταίας τεχνολογίας για την Πολιτική Προστασία με την μέθοδο των ΣΔΙΤ.
Γίνεται έτσι πιο έγκαιρη και αποτελεσματική η διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων και σε περιφερειακό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ