Αυτοί είναι οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέρκελ

Αυτοί είναι οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέρκελ

Τρεις υποψήφιοι παίρνουν σήμερα θέση εκκίνησης στην κούρσα για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Οι τρεις υποψήφιοι, ο 63χρονος Φρίντριχ Μερτς, η 56χρονη Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο 38χρονος Γενς Σπαν, κατάγονται από τις περιοχές της πρώην Δυτικής Γερμανίας και όπως σχολιάζει η Deutsche Welle έχουν ο καθένας τους διαφορετικές προτεραιότητες.

Ο Φρίντριχ Μερτς δίνει έμφαση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, που έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και στις εξελίξεις στην Κίνα. Σε αυτά τα πεδία η Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν παίρνει σαφείς θέσεις και τονίζει τη σημασία των θεμελιωδών αξιών, τις οποίες η CDU καλείται να υπερασπιστεί σε μια εποχή πολιτικοί λαϊκιστές κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως. Ο Γενς Σπαν κατά βάση αποφεύγει να τοποθετηθεί.

Σχετικά με τη Ρωσία, οι τρεις υποψήφιοι άργησαν να επικρίνουν τη Ρωσία για τις πρόσφατες ενέργειες κλιμάκωσης κατά της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα. Ο Μερτς εξέφρασε αμφιβολίες για τον υπό κατασκευή αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία. Μετά από τον Μερτς, την ίδια θέση διατύπωσε και ο Σπαν. Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένη, λέγοντας ότι η κατασκευή του αγωγού είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Και οι τρεις υποψήφιοι τονίζουν την αναγκαιότητα ενός ισχυρότερου γερμανικού και ευρωπαϊκού στρατού, δεδομένης και της ψύχρανσης των σχέσεων με τη Ρωσία.

Ο ρόλος της Ευρώπης

Οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι δίνουν όλοι έμφαση στην αυξανόμενη σπουδαιότητα της Ευρώπης σε μια περίοδο παγκόσμιων γεωπολιτικών αλλαγών και δυσχερειών.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που συχνά αναφέρεται στην καταγωγή της από το κρατίδιο του Ζάαρ που συνορεύει με Γαλλία και Λουξεμβούργο, προειδοποιεί για τυχόν εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο και τη διασυνοριακή συγκοινωνία.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο μόνος εκ των τριών που έχει διατελέσει ευρωβουλευτής, μιλά πιο ένθερμα από όλους για προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θεωρεί αναγκαίο η Γερμανία να συνεισφέρει περισσότερο οικονομικά στην Ευρώπη.

Σε αυτό το σημείο ο Γενς Σπαν είναι αισθητά επιφυλακτικότερος από τους ανταγωνιστές του για την προεδρία της CDU.

Θέσεις για τη μεταναστευική πολιτική

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό παραμένει κατά πολλούς κυρίαρχο θέμα τριβών και προστριβών στη Γερμανία. Ο Γενς Σπαν ζητά αποφασιστική αλλαγή τροχιάς σε σχέση με τη σημερινή πολιτική και επιδιώκει να μειώσει ακόμη περισσότερο το λεγόμενο ανώτατο όριο για τη μετανάστευση στη Γερμανία, όπως και την επανένωση προσφυγικών οικογενειών.

Ο Φρίντριχ Μερτς επαίνεσε μεν την υποδοχή προσφύγων τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 2015, όμως επέκρινε ανοιχτά το γεγονός ότι τα σύνορα παρέμειναν ανοιχτά ακολούθως. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πρόσφατη δήλωση με την οποία έδειξε ότι θέτει εν αμφιβόλω θεμελιώδη στοιχεία του γερμανικού δικαίου για το άσυλο.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ναι μεν συμφωνεί με την υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων μέχρι σήμερα από τη Γερμανία, τονίζοντας παράλληλα ότι το φθινόπωρο του 2015 δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Και οι τρεις πολιτικοί τάσσονται υπέρ της εντατικοποίησης των απελάσεων.

Κοινωνική και οικονομική πολιτική

Ο Γενς Σπαν είναι υπουργός Υγείας και φαίνεται να γνωρίζει καλύτερα τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως η υγεία και η περίθαλψη. Τάσσεται υπέρ καλύτερης εκπαίδευσης του νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και προσέλκυσης και ενσωμάτωσης εξειδικευμένου προσωπικού από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, ο Φρίνχτριχ Μερτς τόνισε ότι η Γερμανία είναι προ πολλού «χώρας υποδοχής μεταναστών», μια διατύπωση που επί μακρόν προκαλούσε έντονη δυσαρέσκεια εντός της CDU.

Από την πλευρά της, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ εστιάζει συχνά σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η δύσκολη κατάσταση στη γερμανική αγορά ακινήτων.

Ομοφωνία των τριών υποψηφίων καταγράφεται στο αίτημα για κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι πολίτες των δυτικών προς τα νεότερα και οικονομικά ασθενέστερα ανατολικογερμανικά κρατίδια. Ο Φρίντριχ Μερτς τάσσεται ακόμη υπέρ μια ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ