Προειδοποιήσεις ΠΟΥ για άμεση νέα κορύφωση του κορονοϊού

Τι λένε οι ειδικοί για τις χώρες όπου έχουν επιτύχει σημαντική μείωση των κρουσμάτων

Προειδοποιήσεις ΠΟΥ για άμεση νέα κορύφωση του κορονοϊού

Οι χώρες όπου η πανδημία του κορονοϊού υποχωρεί μπορεί να αντιμετωπίσουν μια άμεση δεύτερη κορύφωση αν προχωρήσουν σε πρόωρη άρση των μέτρων περιορισμού, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται εν μέσω του πρώτου κύματος, τόνισε ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής του ΠΟΥ για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης και πρόσθεσε ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες στην αμερικανική ήπειρο, τη Νότια Ασία και την Αφρική.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ τόνισε πως πολλές χώρες μπορεί για πολλούς μήνες να βλέπουν επανάληψη των κυμάτων, ενώ προειδοποίησε πως η ασθένεια μπορεί να ανακάμψει ανά πάσα στιγμή. «Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται τώρα σε καθοδική πορεία θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση», η οποία μπορεί να συμπέσει με την περίοδο της εποχικής γρίπης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δυσκολέψει σημαντικά την προσπάθεια για τον έλεγχο της ασθένειας, τόνισε. «Όλες οι χώρες πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση. Όλες οι χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να εντοπίζουν κρούσματα με ταχύτητα, ακόμα και χώρες όπου έχουν επιτύχει τον έλεγχο… Ακόμα και χώρες που διαπιστώνουν μείωση στα κρούσματα πρέπει να παραμένουν σε ετοιμότητα», τόνισε από την πλευρά της η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρκοβ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ