Αυτό είναι το τελικό σχέδιο για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Δημιουργείται «ηλεκτρονικό μητρώο ακινησίας» - το όχημα θα «ακινητοποιείται» είτε με πρωτοβουλία του οδηγού είτε κατόπιν εντολής των Αρχών –Τσουχτερά πρόστιμα στα όρια της «δήμευσης» του οχήματος.

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει σε «ηλεκτρονική» τη διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας. Οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να προσέρχονται στις εφορίες για να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς.

Το μόνο που θα απαιτείται είναι η υποβολή δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ακινησίας» που θα δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά την ψήφιση της νομοθετικής διάταξης. Ο οδηγός θα κρατάει στο σπίτι του τις πινακίδες και θα μπορεί να τις τοποθετεί στο αυτοκίνητό του μόνο μετά την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης άρσης ακινησίας. Πολλοί θα σκεφτούν να παραβιάσουν το σύστημα υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση ακινησίας και μετά να συνεχίσουν να κυκλοφορούν κανονικά. Καλό θα είναι να το σκεφτούν. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει βαρύτατα πρόστιμα. Στην πρώτη σύλληψη από τις αστυνομικές αρχές (σ.σ οι οποίες θα έχουν on line πρόσβαση στο μητρώο ακινησίας) τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από τις 3000 έως τις 5000 ευρώ ξεπερνώντας δηλαδή σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και την αξία του οχήματος. Στην δεύτερη σύλληψη, τα πρόστιμα θα είναι εξοντωτικά ενώ θα προβλέπεται και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος οδήγησης.

Το μητρώο ακινησίας οχημάτων θα αξιοποιηθεί και από άλλες δημόσιες αρχές πέραν της ΑΑΔΕ. Ήδη σχεδιάζεται να αλλάξει όλο το σύστημα ποινών που προβλέπουν αφαίρεση πινακίδων. Δηλαδή αντί οι αστυνομικοί να ξεβιδώνουν τις πινακίδες υποχρεώνοντας τον οδηγό να σπεύσει στην τροχαία για να τις πάρει πίσω με την ολοκλήρωση της ποινής, η ακινησία θα γίνεται ηλεκτρονικά (υποχρεωτικά αυτή τη φορά από τις αστυνομικές αρχές). Εννοείται ότι κατά τη διάρκεια της ποινής, σε περίπτωση εντοπισμού παράβασης θα επιβάλλονται νέα εξοντωτικά πρόστιμα.

Με την ηλεκτρονική ακινησία, το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι θα απαλλάξει τις ήδη υπερφορτωμένες εφορίες από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις πολιτών εν μέσω μάλιστα της πανδημίας.

Με το ισχύον σύστημα, η διαδικασία που πρέπει να πραγματοποιηθεί για την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας του οχήματος (αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας) είναι η κατάθεση πινακίδων ή αλλιώς η δήλωση ακινησίας οχήματος. Οι λόγοι για τους οποίους ένας ιδιοκτήτης οχήματος θα προβεί στην κατάθεση πινακίδων ποικίλουν. Η ακινησία είναι ο μοναδικός και χωρίς κόστος νόμιμος τρόπος, για να μην πληρώσει ο ιδιοκτήτης τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία είναι και ο κυριότερος λόγος για την κατάθεση των πινακίδων, χωρίς όμως να χάσει την κυριότητα ιδιοκτησίας του οχήματός του. Η ακινησία μπορεί να γίνει και σε περιπτώσεις εκτεταμένων ζημιών οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να επιδιορθωθούν αλλά και σε περιπτώσεις οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να αποχωριστούν για διάφορους λόγους ενώ μπορεί να έχουν ήδη ένα δεύτερο όχημα για τις μετακινήσεις τους και δεν θέλουν να επιβαρύνονται και τα δύο.

Για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση των πινακίδων είναι απαραίτητο μέχρι τώρα να έχει εξοφληθεί το σύνολο όλων των τελών κυκλοφορίας των προηγούμενων ετών. Από τη στιγμή που καταθέσατε πινακίδες στην εφορία δεν πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας. Επίσης ούτε το όχημα σας αποτελεί τεκμήριο για το διάστημα κατά το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο αρκεί να καταθέσετε αντίγραφο της αίτησης ακινησίας στη δήλωση που υποβάλλετε κάθε χρόνο.

Μετά από ένα έτος ακινησίας, ένα χρόνο δηλαδή από την κατάθεση των πινακίδων, οι πινακίδες κυκλοφορίας καταστρέφονται και πρέπει να εκδοθούν νέες στην οικεία Περιφέρεια με κόστος από 30€ ανάλογα με τον αν έχετε προβεί σε αντικατάσταση πινακίδων παλαιότερα.

Η απαίτηση των Δ.Ο.Υ. για το έντυπο Ε9 δεν υφίσταται, εφόσον βάσει του Ν. 2992/2002, άρθρο 45, παράγραφος 6 αναφέρεται ρητά ότι για την παράδοση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. απαιτείται μόνο υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία να αναγράφονται υποχρεωτικά η διεύθυνση του χώρου φύλαξης, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.

Ενδέχεται να σας ζητήσουν και αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχετε δηλώσει το όχημα σας στην εφορία και ένα αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος στο οποίο να φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του. Αυτή η περίπτωση ενδεχομένως να συμβεί όταν δεν μπορούν μέσω του ΑΦΜ να αναζητήσουν ηλεκτρονικά από τη βάση του υπουργείου τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Τα δικαιολογητικά

  • Αίτηση Κατάθεσης Πινακίδων Οχήματος (εις διπλούν),
  • Πινακίδες κυκλοφορίας οχήματος,
  • Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα,
  • Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας,
  • Υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής από την Αστυνομία ή τα ΚΕΠ στην οποία θα αναφέρεται ο χώρος που βρίσκεται σταθμευμένο το όχημα.

Προσωρινή ηλεκτρονική άρση ακινησίας

Σήμερα, αν χρειαστεί να μετακινηθεί το όχημα σας στο συνεργείο για οποιοδήποτε λόγο ενώ το έχετε θέσει σε ακινησία, τότε θα πρέπει να κάνετε μια αίτηση στη Δ.Ο.Υ. για να σας δώσει ένα ειδικό έντυπο το οποίο ονομάζεται ‘Μ’ . Με την κατάθεση της αίτησης παραλαμβάνετε το έντυπο ‘Μ’ το κόστος του οποίου είναι 4€/ημέρα, για κίνηση του οχήματος σας μόνο τις καθημερινές και για την συγκεκριμένη διαδρομή που έχετε καταθέσει στην Δ.Ο.Υ. με την συμπλήρωση της αίτησης. Το έντυπο ‘Μ’ μπορείτε να το προμηθευτείτε μόνο για 2 φορές κάθε μήνα.

Αν δεν είχατε υποχρέωση για ΚΤΕΟ την ημερομηνία κατάθεσης των πινακίδων ή είχατε δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ, τότε και για όσο διάστημα το όχημα είναι ακινητοποιημένο, θεωρείται εμπρόθεσμο και σε πιθανό έλεγχο της τροχαίας αλλά και στο ΚΤΕΟ, για τις πρώτες 15 ημερολογιακές μέρες από την άρση της ακινησίας. Και αυτή η διαδικασία της προσωρινής άρσης ακινησίας θα γίνει ηλεκτρονική.

Μόνιμη άρση ακινησίας

Όταν θελήσετε να πάρετε πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας και την άδεια του ακινητοποιημένου οχήματός σας, θα πρέπει να κάνετε άρση ακινησίας. Με το νέο καθεστώς, η άρση της ακινησίας αλλά και η υποβολή των δικαιολογητικών που δεν θα μπορούν να αναζητηθούν από τις ίδιες τις αρχές, θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ