Με έκπτωση 25% τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα λόγω κορωνοϊού - Δείτε πόσα θα πληρώσετε (εργαλείο)

Χωρίς προσαύξηση σχεδιάζεται φέτος η τροπολογία για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Δείτε τι σημαίνει αυτό πρακτικά για όλα τα οχήματα είτε τα τέλη υπολογίζονται βάσει κυβισμού είτε βάσει ρύπων

Με έκπτωση 25% τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα λόγω κορωνοϊού - Δείτε πόσα θα πληρώσετε (εργαλείο)

Ο κορωνοϊός φέρνει φθηνότερα τέλη κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων κατέθεσαν τις πινακίδες τους στο τέλος του 2019 με στόχο να τις ανακτήσουν φέτος πληρώνοντας αναλογία του συνολικού ποσού. Σχεδιάζεται, η δυνατότητα ανάκτησης των πινακίδων να παρέχεται με την πληρωμή απλής αναλογίας του συνολικού ετήσιου ποσού χωρίς καμία προσαύξηση. Το τι σημαίνει αυτό στην πράξη, προκύπτει για όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα με τη χρήση του εργαλείου του fpress.gr 

Η αλλαγή που σχεδιάζεται σε νομοθετικό επίπεδο είναι η εξής:

Μέχρι και πέρυσι, η τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων να λαμβάνουν πίσω τις πινακίδες τους πληρώνοντας αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας και όχι για ολόκληρο τον χρόνο, είχε την ακόλουθη ιδιαιτερότητα. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία απευθύνεται ουσιαστικά στους ιδιοκτήτες εκατοντάδων χιλιάδων οχημάτων οι οποίοι καταθέτουν πινακίδες στο τέλος κάθε χρόνου προκειμένου να απαλλαγούν από ένα σημαντικό μέρος των τελών κυκλοφορίας. Ουσιαστικά, επιλέγουν να κάνουν χρήση του οχήματός τους μόνο για συγκεκριμένους μήνες του έτους και όχι για ολόκληρη τη χρονιά. Αυτή η επιλογή όμως είχε μέχρι τώρα, τις ακόλουθες συνέπειες:

  1. Όποιος επέλεγε να χρησιμοποιήσει το όχημά του μόνο για έναν μήνα μέσα στο έτος πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας 2 μηνών
  2. Όποιος επέλεγε να χρησιμοποιήσει το όχημά του μόνο για τρεις μήνες μέσα στο έτος, πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας 4 μηνών
  3. Όποιος επέλεγε να χρησιμοποιήσει το όχημά του για τέσσερις μήνες πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας έξι μηνών.
  4. Όποιος χρησιμοποιούσε το όχημά του για πέντε μήνες πλήρωνε τέλη επτά μηνών και
  5. Όποιος χρησιμοποιούσε το όχημά του για έξι μήνες, πλήρωνε τέλη 8 μηνών ή 9 μηνών αν το διάστημα χρήσης αυξανόταν στους επτά μήνες.

Μέχρι και πέρυσι, η τροπολογία ήταν ήδη στη Βουλή λίγο πριν το Πάσχα προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκδρομείς. Φέτος, η καραντίνα οδήγησε και στην καθυστέρηση της συγκεκριμένης τροπολογίας. Ωστόσο, τώρα έχει φτάσει η ώρα καθώς πέραν των ιδιωτών που μπορεί να θέλουν να πάρουν πίσω τις πινακίδες ενόψει των θερινών διακοπών, υπάρχουν και οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων οι οποίες καταθέτουν στο τέλος της σεζόν τις πινακίδες των οχημάτων που έχουν στον στόλο τους προκειμένου να περιορίζουν το κόστος.

Ακριβώς λόγω της καθυστέρησης αλλά και της ιδιαιτερότητας που υπάρχει φέτος λόγω πανδημίας, εξετάζεται η φετινή τροπολογία να μην προβλέπει προσαυξήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ