Σε τρεις κατηγορίες οι παραβάσεις του ΚΟΚ

Σε τρεις κατηγορίες οι παραβάσεις του ΚΟΚ

Οι παραβάσεις θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες χαμηλής, μέσης και υψηλής επικινδυνότητας, οι οποίες θα έχουν τρεις διαφορετικές βάσεις προστίμων στα οποία θα γίνονται προσαυξήσεις ανάλογα με το εισόδημα.

Για τις αλλαγές που έρχονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τα νέα πρόστιμα που θα επιβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα έδωσε απαντήσεις ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη οι παραβάσεις θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες χαμηλής, μέσης και υψηλής επικινδυνότητας, οι οποίες θα έχουν τρεις διαφορετικές βάσεις προστίμων στα οποία θα γίνονται προσαυξήσεις ανάλογα με το εισόδημα.

Ανέφερε ότι με τον νέο ΚΟΚ θα μειωθούν όλα τα πρόστιμα και θα υπάρχουν προσαυξήσεις ανάλογα με το εισόδημα.

Ωστόσο, στο ερώτημα για πως θα ορίζεται το «πλούσιος και φτωχός» ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι αυτά θα τα δει η επιτροπή που είναι αρμόδια για τον ΚΟΚ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται για τις αλλαγές που έρχονται ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι ο ΚΟΚ με υπέρογκα πρόστιμα δεν λειτουργεί, τα πρόστιμα της παλιάς λογικής δεν λειτουργούν. Σημείωσε ότι υπάρχουν κακές νοοτροπίες που πρέπει να ξεπεράσουμε και ότι πρέπει να χτίσουμε έναν κοινωνικό κώδικα. «Οι αντιδράσεις είναι από όσους θέλουν να διατηρείται μια κατάσταση που υπάρχει σήμερα», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Δίνοντας μερικά παράδειγμα ο Υπουργός ανέφερε ότι πχ αν κάποιος εντοπιστεί να μιλάει στο τηλέφωνο ή πετάξει το τσιγάρο του από το παράθυρο, την δεύτερη φορά θα του αφαιρείται το δίπλωμα για τέσσερις μήνες. Αν κάποιος έχει σταθμεύσει παράνομα σε ράμπα ΑΜΕΑ θα του αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας.

Παράλληλα, στον νέο ΚΟΚ θα υπάρχει πρόβλεψη για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων και άλλων επαγγελματιών, οι οποίοι μεταξύ άλλων μετά τα 55 θα περνάνε εξετάσεις, για να μπορούν να έχουν άδεια.

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Ο κ. Σπίρτζης έδωσε απαντήσεις και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Όπως είπε ο ΑΜΚΑ έχει να κάνει με το προσποιημένο εισιτήριο και το κράτος θα μπορεί να ξέρει ποιος δικαιούται επιδότηση, όπως π.χ ΑΜΕΑ, άνεργοι ή πολύτεκνοι.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να βγάλει κάποιος προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα για τα ΜΜΕ είναι, σύμφωνα με τον Υπουργό μια φωτογραφία, το ΑΜΚΑ και η παλιά κάρτα απεριορίστων διαδρομών του 2017. Αν κάποιος δεν έχει την παλιά κάρτα απεριορίστων διαδρομών και δικαιούται επιδότηση γιατί είναι πχ ΑΜΕΑ, άνεργος ή πολύτεκνος, μόνο τότε θα πρέπει να προσκομίσει και το απαραίτητο δικαιολογητικό.

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι όταν ξεκινήσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, εκτός από τις κάρτες. θα μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί ένα εισιτήριο, όπως ισχύει και σήμερα.

Τέλος, ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ όπου, όπως είπε, η πλειοψηφία έχει στηρίξει αυτή την εφαρμογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ