Υπ. Εργασίας: Δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

Υπ. Εργασίας: Δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν έχει χρονικό περιορισμό για την άσκηση του δικαιώματος για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ.

Ενεργοποιείται από σήμερα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, η δυνατότητα προαιρετικής υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, εφόσον δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση και έχουν γεννηθεί από 01/01/1987.

Οι ασφαλισμένοι επισκέπτονται την ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr και επιλέγουν την πλατφόρμα 2|Προαιρετική υπαγωγή στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν έχει χρονικό περιορισμό για την άσκηση του δικαιώματος για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε λειτουργία, από τις αρχές του 2023, η πλατφόρμα 1|Μετάβαση στο ΤΕΚΑ από την επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, που αφορά όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ, μέχρι τις 31/12/2023.

Το ΤΕΚΑ είναι ένα δημόσιο ταμείο, που ιδρύθηκε με σκοπό τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης, εφαρμόζοντας το κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του, οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη υπερβεί τις 280.000, με μέση ηλικία τα 23 έτη, καθιστώντας το, δικαίως, το «Ταμείο των Νέων».

Με τη δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ, δίνεται η δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους να επενδύσουν στο μέλλον τους με έλεγχο των αποταμιεύσεών τους και δημιουργία ενός πραγματικού περιουσιακού κεφαλαίου για τη συνταξιοδότηση.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι

Η διαδικασία υπαγωγής στο ΤΕΚΑ είναι απλή και σύντομη.

Η είσοδος στην πλατφόρμα προϋποθέτει αρχικά αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών TAXISnet και, στη συνέχεια, τη συμπλήρωση του ΑΜΚΑ για διπλή ταυτοποίηση.

Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για τον κλάδο της επικουρικής, με δυνατότητα ανανέωσης ετησίως, όπως ισχύει και στην κύρια ασφάλιση.

Το ύψος των εισφορών, που επιλέγεται, καθορίζει το τελικό ποσό της σύνταξης, που θα προκύψει.

Η ασφάλιση στο ΤΕΚΑ ξεκινά την πρώτη ημέρα του μήνα της αίτησης, πχ εάν η αίτηση υποβληθεί στις 26/09, η ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης είναι 01/09.

Εφεξής, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα αναρτάται διακριτό ειδοποιητήριο ΤΕΚΑ και η εξόφληση των εισφορών θα πραγματοποιείται με τη χρήση διακριτού κωδικού πληρωμής (RF TEKA).

Σημειώνεται ότι διακοπή της κύριας ασφάλισης συνεπάγεται αυτομάτως και διακοπή της επικουρικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ.

Εφόσον οι ασφαλισμένοι προβούν σε επανεγγραφή στον e-ΕΦΚΑ ως μη μισθωτοί, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για την υπαγωγή τους στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο site: https://teka.gov.gr/.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ