Κούρεμα ενοικίων: Έρχεται μαζική πληρωμή αποζημιώσεων μέσα στον Απρίλιο - Ποιοι μένουν εκτός

Κούρεμα ενοικίων: Έρχεται μαζική πληρωμή αποζημιώσεων μέσα στον Απρίλιο - Ποιοι μένουν εκτός

Με μια μαζική πληρωμή μαμούθ συνολικού ύψους ακόμη και άνω των 100 εκατ. ευρώ η οποία προγραμματίζεται να γίνει πριν από το Πάσχα, θα επιχειρήσει η ΑΑΔΕ να περιορίσει αισθητά τον αριθμό των ιδιοκτητών που έχουν μείνει χωρίς αποζημίωση για το κούρεμα ενοικίου που έχουν υποστεί. Η μαζική πληρωμή θα περιλαμβάνει τις αποζημιώσεις για τον Φεβρουάριο, τις αποζημιώσεις για όλο το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 αφού όμως προηγηθεί η διόρθωση λαθών αλλά και προκαταβολή για τα κουρέματα του Μαρτίου.

Οι λεγόμενες δηλώσεις COVID έχουν προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες ακινήτων και στους λογιστές τους καθώς συνεχώς ανακύπτουν προβλήματα. Τεράστιο ζήτημα έχει δημιουργηθεί με τις υπεκμισθώσεις καθώς προς το παρόν όσοι προχωρούν σε υπεκμισθώσεις δεν λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους παρά το γεγονός ότι ο νόμος δεν ορίζει κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ιδιοκτήτης ενοικιάζει το ακίνητό του σε εταιρεία η οποία το αξιοποιεί για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η εταιρεία, ως τουριστική, δικαιούται να κουρέψει το ενοίκιο κατά 40% αλλά ο ιδιοκτήτης δεν αποζημιώνεται καθώς το σύστημα βλέπει τα πολλαπλά συμβόλαια και αντιμετωπίζει τον φάκελο ως υπεκμίσθωση.

Για να φτάσουμε στην μαζική πληρωμή, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή τρεις επιμέρους διαδικασίες διορθώσεων και αποκατάστασης λαθών:

  1. Τροποποιητικές δηλώσεις Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020

Για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν στα κουρέματα ενοικίου από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο έχει δοθεί χρονικό περιθώριο από την ΑΑΔΕ έως τις 19 Απριλίου. Ήδη στους ιδιοκτήτες στις δηλώσεις των οποίων έχουν εντοπιστεί λάθη, έχουν αποσταλεί από χθες και προχθές email προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για το που εντοπίζεται το πρόβλημα.

  1. Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δηλώσεων, υπάρχει χρονικό περιθώριο έως τις 12 Απριλίου και όχι έως τις 19. Η διαφορά είναι ότι όσοι δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα αρχική δήλωση για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μέχρι τις 12 Απριλίου. Μετά τις 12 Απριλίου, κλείνει το παράθυρο για υποβολή αρχικών δηλώσεων.

  1. Αποστολή email από την ΑΑΔΕ

Η προσπάθεια διόρθωσης περίπου 570.000 υποθέσεων αφορά κυρίως σε συνιδιοκτησίες. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή των email και το περιεχόμενό τους ΕΔΩ

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο 570.000 ιδιοκτήτες που δεν έχουν λάβει αποζημίωση για το κούρεμα ενοικίου

Διπλή αποζημίωση

Εκτός από την πληρωμή των δηλώσεων που θα διορθωθούν, δρομολογείται και η καταβολή διπλής αποζημίωσης σε ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του 2ου δεκαήμερου του Απριλίου. Δηλαδή θα επιδιωχθεί να πληρωθεί η αποζημίωση και για τα κουρέματα που έγιναν τον Φεβρουάριο και για τα κουρέματα που έγιναν τον Μάρτιο. Ειδικότερα, για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η /1/2021, θα διενεργηθεί προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.

Για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, θα θεσπισθεί πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.

Οι αποζημιώσεις του Απριλίου

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το μέτρο του κουρέματος του ενοικίου θα ισχύσει και για τον μήνα Απρίλιο. Εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με τους ΚΑΔ των δικαιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ