ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο 570.000 ιδιοκτήτες που δεν έχουν λάβει αποζημίωση για το κούρεμα ενοικίου

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο 570.000 ιδιοκτήτες που δεν έχουν λάβει αποζημίωση για το κούρεμα ενοικίου

Ακόμη και στο τηλέφωνο θα αναζητήσουν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις για τα κουρέματα ενοικίων που έχουν υποστεί. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στις μισθώσεις με πολλαπλούς ιδιοκτήτες καθώς εκεί έχουν εντοπιστεί και τα περισσότερα προβλήματα: πολλαπλές δηλώσεις, πολλαπλά μισθωτήρια για το ίδιο ακίνητο κλπ. Με την επίλυση του κάθε "φακέλου" -συνολικά πρόκειται για περισσότερες από 570.000 περιπτώσεις- θα δρομολογείται άμεσα η καταβολή της αποζημίωσης. 


Μια ιδιαίτερα σύνθετη τεχνικά και χρονοβόρα διαδικασία ολοκληρώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό την ενημέρωση σε πρώτη φάση, και την αποπληρωμή σε δεύτερη, αλλά άμεση φάση, των ιδιοκτητών ακινήτων, που λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια, λόγω της πανδημίας.

570.000 δηλώσεις εκκρεμούν

Πρόκειται για πάνω από 570.000 δηλώσεις ιδιοκτητών, για την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020, που αφορούν κατά κύριο λόγο μισθώσεις με περισσότερους του ενός εκμισθωτές, που έχουν υποβάλει όλοι δήλωση για το ίδιο ακίνητο, καθώς και μισθώσεις με ελλείψεις στα προσδιοριστικά στοιχεία των ακινήτων.

Στις περιπτώσεις αυτές, το τμήμα ψηφιακών εφαρμογών της ΑΑΔΕ τρέχει αλλεπάλληλα φίλτρα ταυτοποίησης των ακινήτων, με σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην υπάρξουν λάθη και αδικίες.

Ενημέρωση στην ιστοσελίδα στο Taxis

Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν και ήδη, από το βράδυ της Δευτέρας, έχει ξεκινήσει η επικαιροποίηση των στοιχείων στο aade.gr, και, συγκεκριμένα, στη σελίδα των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων. Εκεί, υπάρχει ενημέρωση για τις μισθώσεις ακινήτων από περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, που έχουν υποβάλει ο καθένας ξεχωριστή δήλωση COVID για την ίδια μίσθωση, την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους συνιδιοκτήτες αυτούς ότι, στην περίπτωση αυτή, η αποζημίωση καταβάλλεται για όλους τους συνεκμισθωτές, με βάση τη δήλωση COVID ενός μόνο συνεκμισθωτή. Δηλαδή, μία δήλωση COVID εκ των συνεκμισθωτών γίνεται αποδεκτή, αλλά όλοι οι συνεκμισθωτές λαμβάνουν την αποζημίωση, που τους αναλογεί.

Επικοινωνία με email και τηλέφωνο

Στους ιδιοκτήτες αυτούς, αποστέλλεται mail για να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Μια άλλη κατηγορία δηλώσεων σε επεξεργασία είναι οι περιπτώσεις ακινήτων που φαίνονται μισθωμένα ταυτόχρονα με διαφορετικές συμβάσεις μίσθωσης. Για την αποφυγή καθυστερήσεων ή λαθών στις πληρωμές, η ΑΑΔΕ έχει συστήσει στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο σύστημα τη λύση των μισθώσεων που δεν ισχύουν πλέον.

Στις περιπτώσεις που θα ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των ακινήτων και τυχόν δεν έχουν καταβληθεί ήδη αποζημιώσεις, αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σε όσες περιπτώσεις δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση, λόγω έλλειψης προσδιοριστικών στοιχείων των ακινήτων, η ΑΑΔΕ θα καλέσει τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες για να δώσουν τις αναγκαίες πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα: Διπλές αποζημιώσεις πριν το Πάσχα στους ιδιοκτήτες που υπέστησαν «κούρεμα»

Όλα για τα κουρέματα των ενοικίων και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών

Μήνυμα στον υπολογιστή χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων - Αποστολέας η ΑΑΔΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ