Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στο δημόσιο από την… Πρωτομαγιά
Επιλογή ή σύμπτωση; Η εργατική Πρωτομαγιά ταυτίζεται πλέον με το e-σφυρί του δημοσίου

Οι ημερομηνίες σταθμοί έγιναν δύο: Από την 21 Φεβρουαρίου, όλοι οι πλειστηριασμοί που συνδέονται με τράπεζες θα γίνονται μέσω internet. Και από την Πρωτομαγιά, θα ακολουθούν την ίδια οδό και οι πλειστηριασμοί του δημοσίου. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ειρηνοδικεία τέλος. Τα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες.
Η πολυσυζητημένη τροπολογία για τους πλειστηριασμούς του δημοσίου κατατέθηκε χθες στη Βουλή και ουσιαστικά εξομοιώνει τις προβλέψεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με τις προβλέψεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι:
- Και οι πλειστηριασμοί με επισπεύδοντες δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι) θα γίνονται αποκλειστικά μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ότι έχει προγραμματιστεί να γίνει σε Ειρηνοδικείο μετά την 1/05 θα πρέπει να αλλάξει
- Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι ξεκάθαρα η εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική. Αυτό ακόμη και όταν πρόκειται για πλειστηριασμούς του δημοσίου.
- Δεν υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας για πλειστηριασμούς από το δημόσιο. Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.
Με την τροπολογία, επέρχονται και οι ακόλουθες αλλαγές όσον αφορά στη διαδικασία:
- Ο προϊστάμενος της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας δύναται να αναθέσει τη σύνταξη του προγράμματος πλειστηριασμού σε δικαστικό επιμελητή.
- Το κατασχεμένο ακίνητο πλειστηριάζεται με ηλεκτρονικά μέσα ενώπιον του συμβολαιογράφου της περιφέρειας όπου βρίσκεται το ακίνητο. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι δυνατό να ορισθεί συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης (κατάσχεσης), το κατασχεμένο ακίνητο πλειστηριάζεται ενώπιον συμβολαιογράφου διορισμένου στην περιφέρεια του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους.
- Ο πλειστηριασμός διενεργείται αδαπάνως για το Δημόσιο με ηλεκτρονικά μέσα από πιστοποιημένο για τον σκοπό αυτό υπάλληλο του πλειστηριασμού.
- Ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού οφείλει, το αργότερο την πέμπτη εργάσιμη ημέρα από την κατάθεση του πλειστηριάσματος από τον υπερθεματιστή, να καταθέσει τον πλειστηριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
- Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να οριστεί συμβολαιογράφος του τόπου της κατάσχεσης, ο πλειστηριασμός γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου διορισμένου στην περιφέρεια του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους.
- Η προθεσμία προς αναγγελία του Δημοσίου είναι το αργότερο δεκαπέντε (15) ημέρες μετά την ημέρα διενέργειας του πλειστηριασμού. Ως ημέρα διενέργειας του πλειστηριασμού θεωρείται η ημέρα κατά την οποία διενεργήθηκε ο πλειστηριασμός, ανεξάρτητα από την ημέρα του πλειστηριασμού που ορίσθηκε αρχικά.
- Σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης κινητού ή ακινήτου κατά οφειλέτη του, το Δημόσιο κατατάσσεται για τις μέχρι την ημέρα του πλειστηριασμού απαιτήσεις του από κάθε αιτία, με τις κάθε φύσης προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις απαιτήσεις αυτές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πλειστηριασμοί ακινήτων: Νέος κύκλος ξεκινάει από την Τετάρτη 9 Απριλίου
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών
Συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές ακινήτων – Οι ανερχόμενες περιοχές και οι προσιτές ζώνες
Τα Νότια Προάστια διατηρούν τις υψηλότερες τιμές στην Αττική
Τι προβλέπει η ρύθμιση για τους οικισμούς – Οι εξαιρέσεις και τα νέα εργαλεία σε 8 ερωταπαντήσεις
Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οι αποδόσεις και οι νέες προτιμήσεις στην αγορά ακινήτων - Οι ανερχόμενες περιοχές για επενδύσεις
Το προφίλ των αγοραπωλησιών
Οι ανερχόμενες περιοχές για επενδύσεις σε κατοικίες – Οι περιοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις
Οι πόλεις της περιφέρειας που ξεχωρίζουν
Μοναδικό αριθμό ταυτότητας αποκτούν τα ακίνητα – Στα «σκαριά» η μελέτη για την υλοποίηση του έργου
Η νέα πλατφόρμα, υπό την ονομασία E-Registries, θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα ενός ακινήτου σε μία ενιαία…
Ακίνητα: Ποια είναι τα επόμενα επενδυτικά hot spots - Οι περιοχές που δίνουν υψηλές αποδόσεις
Οι πόλεις της περιφέρειας που ξεχωρίζουν
Πως διαμορφώνονται οι τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα ανάλογα με την ενεργειακή τους κατηγορία
Ανάλυση της ReDataset, του τμήματος Data & AI της Resolute Cepal Greece
Σπίτι μου ΙΙ: Επέκταση του έτους κατασκευής των επιλέξιμων ακινήτων
Παράταση της ισχύος της απόφασης υπαγωγής για ΑμεΑ
Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου: Νέα υπηρεσία για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές
Η πλατφόρμα akinita.gov.gr απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής προς καταχώριση των συμβολαίων
Πώς θα βγουν στην αγορά δεκάδες χιλιάδες κατοικίες -Το σχέδιο της κυβέρνησης που έχει δρομολογηθεί
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις τράπεζες…
04/07/2025 13:31
Συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές ακινήτων – Οι ανερχόμενες περιοχές και οι προσιτές ζώνες
04/07/2025 12:50
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ για τον καύσωνα - Πάνω από 40°C μέχρι και την Τετάρτη
04/07/2025 12:10