«Μπάχαλο» στη Βουλή: Όλοι οι «καυτοί» διάλογοι της χθεσινής Ολομέλειας

«Μπάχαλο» στη Βουλή: Όλοι οι «καυτοί» διάλογοι της χθεσινής Ολομέλειας
Ένταση επικράτησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την κρίσιμη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και την ώρα που αναζητούταν ευρύτερες συναινέσεις ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Ο σάλος ξέσπασε, με αφορμή μια έκφραση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά καισυνεχίστηκε λόγω της επιμονής της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να σχολιάζει τις τοποθετήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης αλλά και την απόφασή της να δώσει τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο για να απαντήσει επί προσωπικού.

Τελικά η ΚΟ της ΝΔ αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την κυρία Κωνσταντοπούλου. Ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως η διεύθυνση της συζήτησης εκ μέρους της Προέδρου ήταν εντός του πλαισίου που ορίζει ο Κανονισμός και πως η ΝΔ αναζητούσε αφορμή για να αποχωρήσει από την διαδικασία και να μην απαντήσει με τον τρόπο αυτό στο ερώτημα του πρωθυπουργού για το αν στηρίζει την διαπραγματευτική του τακτική.

Ακολουθούν οι «καυτοί» διάλογοι:

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Σαμαράς απάντησε στον κ. Τσίπρα που προηγούμενος είχε καταγγείλει εμπλοκή του κ. Σταύρου Παπασταύρου (σ.σ. δεν τον κατονόμασε) στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Όμως, φτάσατε και σε σημείο να θίγετε και ανθρώπους που δεν θα έπρεπε και είναι ντροπή σας. Μιλήσατε για δικό μου συνεργάτη. Ναι. Επειδή εγώ είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής, θα σας πω ευθέως.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
Σας αρέσει η τεθλασμένη; Σας αρέσει να εννοείτε και να μην το λέτε; Σας αρέσει αυτό;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Αντιφεμινιστικό ήταν αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Μην υποτιμάτε τις γυναίκες πάντως.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Σεξιστικό ήταν.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αν το θεωρείτε σεξιστικό, το παίρνω πίσω. Όμως, επειδή -εν πάση περιπτώσει- μου αρέσει η ευθεία γραμμή, εγώ θα πω μακάρι να είχε η Ελλάδα δέκα Παπασταύρου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του Αντώνη Σαμαρά η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε μεταξύ άλλων:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντόπουλου): Ο κύριος πρωθυπουργός είχε στη διάθεσή του δέκα λεπτά και μίλησε είκοσι δύο. Ο κύριος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε στη διάθεσή του πέντε λεπτά και μίλησε είκοσι έξι λεπτά και σαράντα επτά δευτερόλεπτα.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Θέλω να πω ότι σε αυτήν την αίθουσα διατυπώσεις ρατσιστικές και σεξιστικές δεν θα ξανακουστούν.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
Ιδίως μάλιστα που σήμερα επισκέπτεται τη χώρα μας ο εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οφείλατε να είστε πιο εγκρατής σε τέτοιες διατυπώσεις.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Μαθήματα από εσάς δεν παίρνω, κυρία πρόεδρε. Μαθήματα από σας δεν δέχομαι!

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σταματήστε να μας κάνετε παρατηρήσεις, επιτέλους, λες και είστε δασκάλα. Είστε ανάγωγη!

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ζήτημα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είστε ανάγωγη!
(Θόρυβος στην αίθουσα)

Ο καβγάς Κωνσταντοπούλου-Σαμαρά

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Μιχαλολιάκος έχει τον λόγο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, μισό λεπτό. Εγώ και η Νέα Δημοκρατία λογοκρισία στην Βουλή δεν δεχόμαστε... (δεν ακούστηκε).

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ανοίξτε το μικρόφωνο στον κ. Σαμαρά, που αισθάνεται ότι λογοκρίνεται μετά από είκοσι επτά λεπτά.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Λογοκρισία δεν θα δεχτώ, κυρία πρόεδρε, και δεν δέχομαι. Από το 1977 είμαι σε αυτά τα έδρανα. Αυτή τη συμπεριφορά δεν την έχω δει ποτέ, απ’ όλους τους προέδρους που έχουν περάσει. Μέχρι τώρα δεν έχω μιλήσει, αλλά προσέξτε. Λογοκρισία σε βάρος αυτής της παράταξης, που έχει δώσει τα πάντα για τη δημοκρατία, που έχει δώσει τα πάντα για το ήθος αυτού του Κοινοβουλίου, δεν δεχόμαστε! Τελειωμένα. Δεν δεχόμαστε! Και ό,τι εννοώ, το εννοώ!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τον λόγο έχει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, κ. Νίκος Μιχαλολιάκος.

Και ενώ η ένταση φάνηκε ότι στο σημείο εκείνο εκτονώθηκε, επανήλθε λίγο αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της δευτερολογίας του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις Κατρούγκαλου και απευθυνόμενος προς την πρόεδρο είπε: «Η ανδρεία είναι αρετή και ανδρών και γυναικών και άρα μην παρεξηγείστε, κυρία πρόεδρε».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε εκ νέου την αναφορά του αρχηγού της ΝΔ, ενώ στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου να απαντήσει επί προσωπικού.

Η πτέρυγα της ΝΔ θεώρησε ότι η διαδικασία δεν επιτρέπει να δοθεί ο λόγος σε υπουργό και αντέδρασε με οργή, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να αντιδρά και την πρόεδρο της Βουλής να του απαντά:

Το επεισόδιο Φίλη-Αδωνι

ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ως τι θα μιλήσει ο κ. Κατρούγκαλος;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Εσύ, βιβλιοπώλη, να πουλάς βιβλία!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα πουλάω ό,τι θέλω, δημοσιογράφε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Γεωργιάδη, αναστατωθήκατε, μάλλον, από τις αναφορές του Πρωθυπουργού στη λίστα Λαγκάρντ.

Ορίστε, έχετε το λόγο, κύριε Κατρούγκαλε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι μόνο όπου σας βολεύει, κυρία Πρόεδρε! Δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει!

(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΑΝΝΑ-ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είστε με τα καλά σας; Δεν ντρέπεστε;

Ο δεύτερος γύρος Σαμαρά-Ζωής

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δεν σας επιτρέπω και είναι η τελευταία φορά! Εγώ, ξέρετε -το είπα- δεν μου αρέσει αυτό που…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Απευθύνεστε στο Προεδρείο απειλητικά; Καθίστε κάτω!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δεν κάθομαι κάτω! Δεν σας επιτρέπω! Δεν έχετε δικαίωμα, μετά από κάθε ομιλητή να λέτε εσείς την άποψή σας!

(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Τι Προεδρείο είναι αυτό;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Πρόεδρος της Βουλής είστε και Πρόεδρος όλων των Βουλευτών, δεν είστε Πρόεδρος Βουλής για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό να το καταλάβετε και σας το λέω για τελευταία φορά! Τελευταία φορά!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Καθίστε κάτω και μην απειλείτε το Προεδρείο!

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Το άρθρο 11 του Κανονισμού σάς θέτει ορισμένες υποχρεώσεις. Διαβάστε το άρθρο 11!

(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ορίστε, κύριε Κατρούγκαλε, έχετε το λόγο.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Είναι Προεδρείο αυτό τώρα;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εσείς, κυρία Πρόεδρε, τι ρόλο παίζετε; Εκτός κι αν όλο αυτό είναι στο πρόγραμμα, για αποχώρηση!

(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Μεϊμαράκη, όταν προεδρεύατε, επιτρέπατε να συμβαίνει αυτό που κάνετε; Σας παρακαλώ καθίστε κάτω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πώς παίρνει το λόγο; Βάσει ποιου άρθρου παίρνει το λόγο ο κ. Κατρούγκαλος; Δεν είναι καν Βουλευτής!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Έχει το λόγο ένας συνάδελφός σας, μέλος της Κυβέρνησης, επί προσωπικού. Καθίστε κάτω. Αυτό που κάνετε είναι αντικοινοβουλευτικό.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν πρέπει να ρίχνετε λάδι στη φωτιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Έχω δώσει ήδη το λόγο στον κ. Κατρούγκαλο;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ως τι του δώσατε το λόγο, κυρία μου; Ως τι του δώσατε το λόγο; Δεν είναι Βουλευτής! Βάσει ποιου άρθρου;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Δεν είναι Βουλευτής!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Βάσει ποιου άρθρου παίρνει το λόγο; Δεν είναι καν Βουλευτής.

(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Είναι Υπουργός, κύριοι. Καθίστε κάτω.

(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Βάσει ποιου άρθρου; Πού είναι το 43Α;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Βλέπω για συναινετική διάθεση καλά τα πάτε πάντως!

Ορίστε, κύριε Κατρούγκαλε, έχετε το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, εμείς θα αποχωρήσουμε –εγώ προσωπικά αποχωρώ- ως ένδειξη διαμαρτυρίας!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης): Όχι, ο Κανονισμός, κύριε Πρόεδρε, επιτρέπει επί προσωπικού και στα μέλη της Κυβέρνησης, όχι μόνο στους Βουλευτές! Ο Κανονισμός είναι σαφής. Όταν συκοφαντείται κάποιος, πρέπει να έχει το δικαίωμα να απαντά. Και ο Κανονισμός είναι σαφής. Και τα μέλη της Κυβέρνησης μπορούν να πάρουν το λόγο επί προσωπικού.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτό που σας λέω εγώ. Εάν πάρει το λόγο, Πρόεδρε, κύριε Σαμαρά, να αποχωρήσουμε!

(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κατ’ αρχάς το «αυτό που σας λέω εγώ» που απευθύνετε –δεν ξέρω πού- να το απευθύνετε εκτός αυτής της Αιθούσης. Κατά δεύτερον, ένας άνθρωπος προσβλήθηκε και έχει το δικαίωμα να αποκαταστήσει την πραγματικότητα.

(Στο σημείο αυτό η οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποχωρούν από την Αίθουσα)

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έδωσε γραμμή ο Μεϊμαράκης στον Σαμαρά!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ορίστε, κύριε Κατρούγκαλε, έχετε το λόγο.