Αλλάζουν οι κανόνες για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ - Aνοίγει ο δρόμος για μηνύσεις

Αλλάζουν οι κανόνες για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ - Aνοίγει ο δρόμος για μηνύσεις


Οι ανησυχίες για έναν πόλεμο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία και την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων, καθώς και το αυξανόμενο μερίδιο βασικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Κίνας ήταν βασικοί λόγοι για τους προτεινόμενους κανόνες της Επιτροπής

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε σχέδια κανόνων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας για να διευκολύνει τους κατόχους τους να μηνύσουν εταιρείες για διαφορές σχετικά με τα δικαιώματα, μετά την κριτική που ακολούθησε ένα προηγούμενο προσχέδιο που ευνοούσε τους χρήστες και περιόριζε τους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από το να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα.

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, η οποία θα ανακοινώσει το προσχέδιο κανόνων την Τετάρτη, ελπίζει ότι η κίνηση θα δώσει τέλος στις δαπανηρές νομικές διαμάχες για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που είναι απαραίτητες για βασικές τεχνολογίες για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, συνδεδεμένα αυτοκίνητα και έξυπνες συσκευές.
Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας ήταν ένα επίκεντρο διαφορών για διπλώματα ευρεσιτεχνίας την προηγούμενη δεκαετία που αφορούσαν την Apple, τη Microsoft, την HTC, τη Motorola, τη Samsung Electronics και τη Nokia .

Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι οι ανησυχίες για έναν πόλεμο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία και την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων, καθώς και το αυξανόμενο μερίδιο βασικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Κίνας ήταν βασικοί λόγοι για τους προτεινόμενους κανόνες της Επιτροπής.

Το τελευταίο προσχέδιο που είδε το Reuters επιτρέπει στους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να ζητούν από το δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα κατά των παραβατικών εταιρειών, ακόμη και όταν οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται για δίκαια, εύλογα και αμερόληπτα δικαιώματα (FRAND) υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUIPO).


Ένα προηγούμενο προσχέδιο εμπόδιζε τέτοιες νομικές ενέργειες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού FRAND εντός εννέα μηνών.

«Η υποχρέωση έναρξης του καθορισμού FRAND δεν θα πρέπει να είναι επιζήμια για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των μερών», ανέφερε η τελευταία πρόταση.

"Στο πλαίσιο αυτό, το μέρος που δεσμεύεται να συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του προσδιορισμού FRAND ενώ το άλλο μέρος δεν το πράξει, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να κινήσει διαδικασία ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου εν αναμονή του προσδιορισμού του FRAND."

Οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας λένε ότι τα ασφαλιστικά μέτρα βοηθούν στην προστασία των δικαιωμάτων τους, ενώ οι αντίπαλοι λένε ότι τέτοιες απαγορεύσεις μπορεί να διογκώσουν τα δικαιώματα και να καταπνίξουν τον ανταγωνισμό.

Τα σχέδια κανόνων πρέπει να συμφωνηθούν με τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού γίνουν νόμοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ