ΕΙΝΑΠ: Τα εννέα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών ενόψει ΔΕΘ

ΕΙΝΑΠ: Τα εννέα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών ενόψει ΔΕΘ

Τα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ενόψει της ΔΕΘ και ζητεί από την κυβέρνηση την επίλυσή τους.

«Οι ελλείψεις των γιατρών στα τμήματα είναι τραγικές σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Οι γιατροί υποχρεώνονται σε υπερεφημέρευση σε πολλά από αυτά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ιατρικού λάθους. Άλλα τμήματα δε, εξαιρούνται από την γενική εφημερία των νοσοκομείων, καθώς οι γιατροί δεν επαρκούν» αναφέρει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Προσθέτει ακόμη πως «το ιατρικό μισθολόγιο είναι από την εποχή του πρώτου μνημονίου περικομμένο. Παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ τόσο τον Φεβρουάριο του 2018 όσο και τον Ιούνιο του 2022, οι μισθοί μας συνεχίζουν να είναι μειωμένοι, με καμία υπόνοια
από το Υπουργείο στο πότε θα αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Οι εφημερίες που υπερβαίνουν το πλαφόν, κάτι που συμβαίνει συχνά λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, έχουν χαρακτηριστική καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, όπου κάποιες φορές έχει περάσει πάνω από ένα εξάμηνο μέχρι τη διεκπεραίωσή της».

Η EINAΠ υποβάλλει στην κυβέρνηση εννέα κύρια αιτήματα:

1. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
2. Εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών του ιατρικού μισθολογίου λόγω μνημονίου και επαναφορά του
στα νόμιμα επίπεδα.
3. Έγκαιρες πληρωμές εφημεριών.
4. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
5. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
6. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
7. Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
8. Επιστροφή όλων των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή.
9. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ