AstraZeneca: Η ΕΕ έχασε τη νομική διαμάχη για την προμήθεια των εμβολίων

AstraZeneca: Η ΕΕ έχασε τη νομική διαμάχη για την προμήθεια των εμβολίων

Απορρίφθηκε από δικαστήριο των Βρυξελλών το αίτημα της ΕΕ για περισσότερες παραδόσεις έως τα τέλη Ιουνίου.

Η AstraZeneca δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε χάσει τη νομική υπόθεση εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας σχετικά με την προμήθεια εμβολίων COVID-19, ενώ δικαστήριο στις Βρυξέλλες απέρριψε αίτημα της ΕΕ για περισσότερες παραδόσεις έως τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή υποστήριξε την άποψη της ΕΕ ότι η AstraZeneca - εναντίον της οποίας το μπλοκ έχει ξεκινήσει πρόσφατα μια δεύτερη αγωγή - δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για τις παραδόσεις των εμβολίων.

Ο αγγλο-σουηδικός φαρμακευτικός γίγαντας δεσμεύτηκε να κάνει το καλύτερο δυνατό για να παραδώσει 300 εκατομμύρια δόσεις στο μπλοκ των 27 εθνών έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά τα προβλήματα παραγωγής οδήγησαν την εταιρεία να αναθεωρήσει τον στόχο της σε 100 εκατομμύρια εμβόλια.

Οι περικοπές στον εφοδιασμό καθυστέρησαν την εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν το μπλοκ είχε αρχικά στηριχθεί στην AstraZeneca για να παραδώσει τον μεγαλύτερο όγκο των δόσεων. Αυτό οδήγησε σε μια διαμάχη και στη νομική δράση εκ μέρους της ΕΕ για να παραδοθούν τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, ο δικαστής αποφάσισε ότι θα έπρεπε να παραδώσει μόνο 80,2 εκατομμύρια δόσεις εντός προθεσμίας στις 27 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα «υπερβεί ουσιαστικά» το ποσό αυτό μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι η AstraZeneca πρέπει να παραδώσει 15 εκατομμύρια δόσεις έως τις 26 Ιουλίου, άλλα 20 εκατομμύρια έως τις 23 Αυγούστου και άλλα 15 εκατομμύρια έως τις 27 Σεπτεμβρίου, συνολικά 50 εκατομμύρια δόσεις. Η ΕΕ είχε ζητήσει 90 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο.

Εάν η εταιρεία παραλείψει αυτές τις προθεσμίες, θα επιβληθεί ποινή «10 ευρώ (11,8 $) ανά δόση που δεν θα παραδοθεί», δήλωσε η Επιτροπή. Η ΕΕ είχε ζητήσει πρόστιμο 10 ευρώ ανά δόση ανά ημέρα.

Η AstraZeneca είπε ότι άλλα μέτρα που ζητήθηκαν από την Επιτροπή έχουν απορριφθεί και το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η ΕΕ δεν είχε αποκλειστικότητα ή δικαίωμα προτεραιότητας έναντι άλλων μερών με τις οποίες είχε συνάψει συμβάσεις η εταιρεία.

«Η απόφαση αναγνώρισε επίσης ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η AstraZeneca σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην καθυστέρηση», ανέφερε η AstraZeneca. «Η AstraZeneca προσβλέπει τώρα σε μια νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της πανδημίας στην Ευρώπη.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ