Γερμανικό όχι στην πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων

Γερμανικό όχι στην πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων

Τριγμοί στις σχέσεις Βερολίνου – Ουάσιγκτον

Σε αντίθεση με τα θετικά σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Βερολίνο εμφανίζεται να απορρίπτει την πρόταση Μπάιντεν για την προσωρινή άρση των πατεντών των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Η πρόταση των ΗΠΑ για άρση της προστασίας των πατεντών έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή εμβολίων συνολικά, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την Πέμπτη.

Το Βερολίνο υποστηρίζει πως δεν είναι οι πατέντες εκείνες που εμποδίζουν τη μαζική παραγωγή των εμβολίων αλλά οι πολύ αυστηροί κανόνες που αφορούν στην παραγωγή, καθώς και οι δυνατότητες των μονάδων. «Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και πρέπει να παραμείνει στο μέλλον» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Οι ΗΠΑ επιμένουν και όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν, πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες. «Αν δεν κάνουμε περισσότερα ο κόσμος δεν θα έχει εμβολιαστεί πριν το 2024», ανέφερε. Η πρόταση Μπάιντεν έχει γίνει δεκτή με θετικά σχόλια τόσο από την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν που δήλωσε πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα, όσο και από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που δήλωσε πως στηρίζει την πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ