Υποχώρησε από το υψηλό τετραετίας η Ευρώπη

Υποχώρησε από το υψηλό τετραετίας η Ευρώπη

Ο γερμανικός δείκτης αναφοράς αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του εδώ και ένα μήνα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν από το υψηλό τετραετίας σήμερα καθώς η πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έδωσε λίγες ενδείξεις για πρόοδο στην εμπορική συμφωνία με την Κίνα και ενώ συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, πλήττοντας τις αγορές.

Οι μετοχές των τραπεζών HSBC και η Standard Chartered με σημαντική έκθεση στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν κατά 2% και 1,5%. Τα αποθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro επίσης έπληξαν τον τραπεζικό κλάδο, που σημείωσε πτώση κατά 2,2%.

Τμήματα του ασιατικού χρηματοπιστωτικού κέντρου έχουν παραλύσει παραλύσει ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις. Οι διαδηλωτές πέταξαν τούβλα σε δρόμους όπου βρίσκονται κάποια από τα πιο ακριβά ακίνητα του κόσμου αλλά και πολυτελή καταστήματα.

Στο μέτωπο του εμπορίου, ο Τραμπ επανέλαβε χθες ότι οι ΗΠΑ είναι κοντά στο να υπογράψουν τη «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, αλλά ότι ο ίδιος θα αποδεχθεί μόνο μια συμφωνία που είναι καλή για τη χώρα του, χωρίς να προσφέρει νέες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις σε ομιλία του στο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Οι δηλώσεις αυτές έπληξαν τους εξαγωγικούς κλάδους που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο εμπόριο, με τις μετοχές των εταιριών εξόρυξης να υποχωρούν κατά 1,6% ενώ η έλλειψη λεπτομερειών για πιθανούς αμερικανικούς δασμούς σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες επιβάρυναν τις μετοχές του κλάδου, που σημείωσαν πτώση κατά 1,8%.

«Οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν προεξοφλήσει αρκετή αισιοδοξία ότι είναι πιθανόν να υπάρξει (μια εμπορική συμφωνία). Άρα υπάρχει κάποια απαισιοδοξία που δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση», δήλωσε ο Ίαν Χέσλοπ, επικεφαλής παγκόσμιων μετοχών στην Merian Global Investors.

Ο γερμανικός δείκτης αναφοράς αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του εδώ και ένα μήνα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,7%, υποχωρώντας από το υψηλό τετραετίας στο οποίο ανήλθε χθες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ