ΧΑ: "Επιστροφή" στις 576 μονάδες

ΧΑ: "Επιστροφή" στις 576 μονάδες
Πτώση 1,65% του ΓΔ - Τραπεζική διόρθωση 4%

Μία συνεδρίαση ήταν αρκετή για να διαγράψει τα κεκτημένα τεσσάρων ημερών το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιστρέφοντας και πάλι στα επίπεδα των 575 μονάδων, ενώ παράλληλα παραμένει χαμηλή η συναλλακτικότητα. Η διόρθωση, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι τράπεζες, ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη μετά από το ανοδικό σερί, ωστόσο η «απότομη» επιστροφή στις 575 μονάδες επιβεβαιώνει τον κύκλο συσσώρευσης στον οποίο έχει εισέλθει εδώ και καιρό η αγορά. Πλέον θα πρέπει να διασφαλίσει έστω αυτά τα επίπεδα, αν επιθυμεί να «ξεφύγει» και να δει και πάλι τις 585 και 600 μονάδες.

Τα μηνύματα πάντως από την οικονομία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, καθώς η αγορά διακρίνει μια αναποτελεσματικότητα από πλευράς κυβέρνησης όσον αφορά το χρέος. Σύμφωνα με την Citigroup είναι ιδιαίτερα αμφίβολο το να επιτευχθεί οποιαδήποτε ουσιαστική συμφωνία μείωσης του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό έχει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που θα είναι μακρά και που απαιτεί πολιτικά δύσκολες αποφάσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Επίσης, εκτιμά ότι χωρίς μία θετική αξιολόγηση από το ΔΝΤ για το χρέος δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.

Έτσι, το ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής τίθεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θέτοντας προσωρινά στο περιθώριο εκείνο της αναδιάρθρωσης χρέους, το οποίο σαφώς και θα μετατεθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, σε ένα χρόνο από τώρα. Άλλωστε, ακόμη και να ληφθεί κάποια απόφαση για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές, η απόδοσή της δεν αναμένεται να κάνει τη διαφορά για την ελληνική οικονομία, φέρνοντας οριακές έως και μηδαμινές βελτιώσεις.

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε με απώλειες 1,65% στις 576,58 μονάδες,ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 583 μονάδων (-0,55%) και 576,58 μον. (-1,65%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα35,12 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 46,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,4 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 2,31%, στις 1.524,14 μονάδες, ενώ στο -0,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 724,20 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 3,84% στις 661,95 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, αν και αρκετές μετοχές προσπάθησαν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα της πτώσης, το -5,39% της Alpha Bank, το -4,11% της Πειραιώς και το -4,06% της Εθνικής δεν άφησαν περιθώρια για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, ο ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 3,82%, ο ΟΤΕ έχασε 3,09%, η Βιοχαλκο έκλεισε στο -3,08%, "υποστηρίζοντας" το αρνητικό πρόσημο.

Επίσης, άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Folli Follie και ΕΕΕ, άνω του 1% σε Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα , Τιτάν και Grivalia. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στοναντίποδα, η ΔΕΗ, γυρνώντας θετικά περί τα μέσα της συνεδρίασης έκλεισε τελικά στο +0,71%, συνεχίζοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση την ανοδική της πορεία, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι ΟΛΠ, Jumbo, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ και Eurobank. Η τελευταία μάλιστα ανέτρεψε το ενδοσυνεδριακό -3,18%, ενώ κατάφερε το θετικό κλείσιμο μετά και το +1,50% που βρέθηκε λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ