Ιστορικά δεδομένα ανάπτυξης του ΧΑ στο ΚΕΠΕ

Ιστορικά δεδομένα ανάπτυξης του ΧΑ στο ΚΕΠΕ
Διάλεξη με θέμα «Χρηματιστήριο και εισηγμένες εταιρείες, 1880-1940: Ανάπτυξη και Συγκυρία», δόθηκε με πρωτοβουλία του ΚΕΠΕ από τον Σταύρο Θωμαδάκη, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και Προέδρου του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στη διάλεξη παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της ερευνητικής εργασίας με τίτλο: ΄΄The Athens Stock Exchange, financial innovation and growth: Listings and IPOs from 1880 to World War II΄΄.

Συγγραφείς της μελέτης είναι ο Σταύρος Θωμαδάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ο Μιχάλης Ρηγίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ο Δημήτριος Γουνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Sussex και ο Χρήστος Νούνης, Διδάκτωρ Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Στη διάλεξη παρουσιάστηκαν τα ιστορικά δεδομένα ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), μέσω των αρχικών δημοσίων εγγραφών και των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 1880 -1940. Η δημιουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών ήταν θεσμικά η 2η μεγαλύτερη καινοτομία του 19ου αιώνα, μετά τη δημιουργία της Εθνικής Τράπεζας το 1841, ενώ οι δύο αυτοί οικονομικοί οργανισμοί αποτελούν τους μακροβιότερους στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας. Η ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών από την ίδρυσή του (1880) έως το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1940) ήταν πολύ έντονη καθώς εισήχθησαν σε αυτό 166 μετοχές ιδιωτικών εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ