Silicon Valley Bank: Πουλήθηκε στην First Citizens - Πάνω από 20 δισ. ευρώ η "ζημιά"

Silicon Valley Bank: Πουλήθηκε στην First Citizens - Πάνω από 20 δισ. ευρώ η "ζημιά"

Η First Citizens BancShares Inc. συμφώνησε να εξαγοράσει τη Silicon Valley Bank, η οποία κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ μετά το «ναυάγιο». Στα 20 δις. δολάρια οι πρώτες εκτιμήσεις για τη «ζημιά» που προκαλεί η κατάρρευση της SVB.

Η τράπεζα με έδρα το Raleigh της Βόρειας Καρολίνας συνήψε συμφωνία αγοράς και ανάληψης υποχρεώσεων για όλες τις καταθέσεις και τα δάνεια της SVB, σύμφωνα με δήλωση της Federal Deposit Insurance Corp. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων με «έκπτωση» 16,5 δις. δολαρίων δισεκατομμύρια, αναφέρει η FDIC.

Περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν υπό τη διαχείριση της FDIC, ενώ το ομοσπονδιακό ίδρυμα έλαβε ως «αντάλλαγμα» δικαιώματα ανατίμησης μετοχών στην First Citizens αξίας έως και 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Το εκτιμώμενο κόστος της αποτυχίας για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και η ακριβής έκταση θα καθοριστεί όταν τερματιστεί η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων.

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη συναλλαγή σε συνεργασία με την FDIC που θα πρέπει να εμφυσήσει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο Frank Holding Jr., διευθύνων σύμβουλος της First Citizens.

Ο δανειστής είπε ότι θα αναλάβει 56 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις και 17 υποκαταστήματα παλαιού τύπου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία της Silicon Valley Bank, ως τμήμα της First Citizens. Δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στους λογαριασμούς πελατών.

Η Silicon Valley Bank έγινε ξαφνικά ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ που πτώχευσε σε περισσότερο από μια δεκαετία, αποτυγχάνοντας σε λιγότερο από 48 ώρες μετά την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη κάλυψη κεφαλαίων. Η τράπεζα σημείωσε τεράστια ζημία από τις πωλήσεις των τίτλων της εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων, που ταράζουν τους επενδυτές και τους καταθέτες που άρχισαν γρήγορα να τραβούν τα χρήματά τους. Μόνο στις 9 Μαρτίου, επενδυτές και καταθέτες προσπάθησαν να αποσύρουν περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ρυθμιστικές αρχές αγωνίζονταν να κλείσουν μια συμφωνία για το σύνολο ή μέρη της τράπεζας σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις των startup πελατών της, αλλά μια προηγούμενη προσπάθεια δημοπρασίας πέρασε χωρίς αγοραστή.

Στη συνέχεια, η FDIC επέκτεινε τη διαδικασία υποβολής προσφορών αφού έλαβε «σημαντικό ενδιαφέρον» από πολλούς πιθανούς αγοραστές. Για να απλοποιήσει τη διαδικασία και να διευρύνει τη δεξαμενή των προσφερόντων, η FDIC επέτρεψε στα μέρη να υποβάλουν ξεχωριστές προσφορές για τη θυγατρική της Silicon Valley Private Bank και τη Silicon Valley Bridge Bank NA — την εταιρεία που δημιουργήθηκε από την FDIC μετά την ανάληψη της SVB.

Οι αρχές των ΗΠΑ είχαν λάβει έκτακτα μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την κατάρρευση της τράπεζας, εισάγοντας ένα νέο backstop για τις τράπεζες που αξιωματούχοι της Federal Reserve είπαν ότι ήταν αρκετά μεγάλο για να προστατεύσει τις καταθέσεις ολόκληρου του έθνους.

Οι μετοχές της SVB είχαν υποχωρήσει όταν η εταιρεία με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια περιέγραψε σχέδια για προσφορά μετοχών, αποκάλυψε ότι υπέστη ζημιά 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση τίτλων και επιβράδυνση στη χρηματοδότηση των εταιρειών που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια που εξυπηρετεί. Η τράπεζα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιό της για άντληση κεφαλαίων, καθώς τα κεφάλαια όπως τα Founders Fund, Coatue Management, Union Square Ventures και Founder Collective άρχισαν να συμβουλεύουν τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να μετακινήσουν χρήματα από την SVB.

Η First Citizens υπέβαλε προηγουμένως προσφορά για το SVB αμέσως μετά την κατάρρευσή του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το ενδιαφέρον της για μια εξαγορά έχει παραπλανήσει ορισμένους παρατηρητές, οι οποίοι αμφισβήτησαν εάν η First Citizens έχει τα μέσα για να αναλάβει τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση με τη βοήθεια FDIC στην ιστορία των ΗΠΑ. Η First Citizens, με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, ήταν η 30η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στις ΗΠΑ ως προς το ενεργητικό στα τέλη του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve.

Αλλά η τράπεζα έχει εμπειρία από την αγορά «σπασμένων» αντιπάλων. Εξαγόρασε περισσότερες από 20 τράπεζες υποστηριζόμενες από το FDIC από το 2009, κλείνοντας μια σειρά από συμφωνίες μετά την οικονομική κρίση από την Ουάσιγκτον έως το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια.

Η First Citizens ολοκλήρωσε επίσης την εξαγορά της CIT Group Inc. πέρυσι σε μια συμφωνία αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ