Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων – τέλος στις μηδενικές αποδόσεις

Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων – τέλος στις μηδενικές αποδόσεις

Τον Ιούνιο, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων για τις απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου ήταν 0,03%. Για τους λογαριασμούς όψεως των επιχειρήσεων κινούνταν στο απόλυτο μηδέν ενώ για τις προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως και 1 χρόνο δεν ξεπερνούσε το 0,12%.

Τώρα, πιθανότατα από τον επόμενο μήνα, θα δούμε και πάλι σαφώς υψηλότερα ποσοστά. Στα ανώτερα κλιμάκια των τραπεζών έχει ήδη αρχίσει να συζητείται η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ακόμη και κατά 0,6-0,7%. Αυτό θα συμβεί, ειδικά στην περίπτωση που η ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα αποφασίσει να ανεβάσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης περισσότερο από 0,5%.

Δεν υπήρξε ποτέ περίοδος που οι καταθέτες να χάνουν χρήματα με τόσο γρήγορο ρυθμό. Μπορεί να μην βλέπουν το ονομαστικό υπόλοιπο να μειώνεται αν δεν προχωρούν σε αναλήψεις, όμως ο πολύ υψηλός πληθωρισμός πρακτικά μειώνει την αξία των καταθέσεων με ρυθμό που πλησιάζει στο 10%. Από τη στιγμή που οι τράπεζες ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού -οι αυξημένες δόσεις έχουν ήδη φτάσει από τις αρχές Αυγούστου- δεν θα υπάρχει πλέον δικαιολογία να μην αρχίσουν να αυξάνονται και τα επιτόκια καταθέσεων. Ήδη από τον Ιούνιο, το επιτοκιακό περιθώριο -δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο δανείων και καταθέσεων- έχει ξεπεράσει το 3,95% ενώ πλέον πρέπει να κινείται πάνω από το 4% μετά την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού από την ΕΚΤ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που έχει ήδη περάσει στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ