Ελβετία: Πρώην «τραπεζίτης της χρονιάς» καταδικάσθηκε σε δίκη για διαφθορά

Ελβετία: Πρώην «τραπεζίτης της χρονιάς» καταδικάσθηκε σε δίκη για διαφθορά

Ο συνήγορός του δήλωσε στο Ρόιτερς ότι θα ασκήσει έφεση στην ετυμηγορία.

Ελβετοί δικαστές καταδίκασαν σήμερα τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ελβετικής ένωσης λιανικής τραπεζικής Raiffeisen Switzerland Πιερέν Βενσάνζ σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών καθώς τον έκριναν ένοχο για απάτη και άλλα αδικήματα σε μια δίκη που προκάλεσε αίσθηση με κατηγορίες για απατηλές συμφωνίες και τεράστιους λογαριασμούς σε κλαμπ στριπτίζ.

Σε μία από τις πιο πολύκροτες δίκες για εταιρικά αδικήματα που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στην Ελβετία, περιφερειακό δικαστήριο της Ζυρίχης καταδίκασε για αριθμό κατηγοριών τον Βενσάνζ, έναν ελβετό πρώην «τραπεζίτη της χρονιάς» ο οποίος κατηγορούνταν ότι έβγαλε εκατομμύρια μέσω αθέμιτων συμφωνιών ενώ ήταν διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου.

Ο Βενσάνζ κρίθηκε αθώος για αριθμό κατηγοριών που είχαν απαγγελθεί σε βάρος του. Του επιβλήθηκε ωστόσο και πρόστιμο ύψους 840.000 ελβετικών φράγκων, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο ότι χρησιμοποίησε για ιδιωτικούς σκοπούς λογαριασμούς για επιχειρηματικές δαπάνες.

Ο συνήγορός του δήλωσε στο Ρόιτερς ότι θα ασκήσει έφεση στην ετυμηγορία.

Οι επτά κατηγορούμενοι στην υπόθεση είχαν αρνηθεί τις σε βάρος τους κατηγορίες.

Οι εισαγγελείς ζητούσαν από τους κατηγορουμένους συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 70 εκατ. ελβετικών φράγκων, ενώ επεδίωκαν επίσης να τους επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις και ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από δύο ως έξι χρόνια σε όλους εκτός από έναν.

Η υπόθεση επικεντρωνόταν σε συγκρούσεις συμφερόντων σε συμφωνίες ανάμεσα σε εταιρείες στις οποίες εμπλέκονταν ο Βενσάνζ και ένας άλλος κατηγορούμενος. Αμφότεροι κατηγορούνταν επίσης για πλαστογραφία.

Η δίκη, η οποία μεταφέρθηκε, από μια αίθουσα δικαστηρίου, στο θέατρο Φολκσχάουζ της Ζυρίχης λόγω του έντονου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης να την παρακολουθήσει, περιλάμβανε επίσης κατηγορίες για κατάχρηση εταιρικών δαπανών από τον 65χρονο Βενσάνζ.

Ο Βενσάνζ υποστήριξε στο δικαστήριο, όταν άρχισε η δίκη τον Ιανουάριο, πως ένας λογαριασμός δαπανών ύψους 200.000 ελβετικών φράγκων για επισκέψεις σε κλαμπ στριπτίζ αφορούσε σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά του, ενώ ένα δείπνο 700 φράγκων με μια γυναίκα, την οποία είχε γνωρίσει μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Tinder, ήταν δικαιολογημένο επειδή την βολιδοσκοπούσε για μια θέση στην αγορά ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ