ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της ρωσικής τράπεζας Sberbank

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της ρωσικής τράπεζας Sberbank

Απαγορεύεται σε Αμερικανούς να επενδύουν στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων ή συγχωνεύσεων

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέο πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει την απαγόρευση κάθε αμερικανικής επένδυσης στη Ρωσία, μετά τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον και του Κιέβου κατά της Μόσχας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Με τα νέα μέτρα θα επιβληθούν κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού στη ρωσική Sberbank - η οποία κατέχει το ένα τρίτο του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας - και στην Alfabank, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Οι συναλλαγές σε θέματα ενέργειας μπλοκάρονται από αυτές τις κυρώσεις, είπε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν επίσης κυρώσεις στις ενήλικες κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στη σύζυγο και την κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος. Παράλληλα απαγορεύεται σε Αμερικανούς να επενδύουν στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων ή συγχωνεύσεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ «κλιμακώνουν δραματικά» το οικονομικό σοκ κατά της Ρωσίας αποκόπτοντας τις μεγαλύτερες τράπεζες αυτής της χώρας, συμπλήρωσε. Οι Ρώσοι μπορεί να αναγκαστούν να επιστρέψουν στο σοβιετικό βιοτικό επίπεδο της δεκαετίας του 1980, είπε ο αξιωματούχος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης νέα μέτρα επιβολής μέτρων για την παρεμπόδιση και δίωξη της εγκληματικής ρωσικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ