Moody's: Προχώρησε σε αναβάθμιση τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών

Moody's: Προχώρησε σε αναβάθμιση τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών

Σε αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Αναλυτικά ο οίκος Moody's προχώρησε σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε «Ba3» από «B2», της Alpha Bank σε «B1» από «B2» και της Τράπεζας Πειραιώς σε «B2» από «B3», προχώρησε η Moody's, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε και τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Attica Bank σε «Caa2» από «Caa3», αλλάζοντας παράλληλα το outlook σε θετικό από σταθερό.

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η αξιολόγησης της Παγκρήτιας Τράπεζας στο «Caa2», ενώ το outlook της τράπεζας άλλαξε επίσης σε θετικό από σταθερό.

Τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση είναι:

1) Η ενίσχυση σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο και τη διακυβέρνηση στη χώρα, η οποία βελτιώνει το μακροοικονομικό προφίλ.

2) Η βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού και η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία όπως αυτή καταγράφηκε με βάση τους ισολογισμούς του 2021 από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Η βελτίωση αποδίδεται στις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και πίστωσης και την εφαρμογή των σχεδίων μετασχηματισμού.

3) Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Attica Bank οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της, η οποία οδήγησε σε υψηλότερη βαθμίδα.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία του οίκου αξιολόγησης ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά τους προφίλ τούς επόμενους 12-18 μήνες και θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τυχόν νέα προβληματικά δάνεια που μπορεί να προκύψουν, ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού και των πρόσφατων πληθωριστικές πιέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ