Στο τιμόνι της ΤτΕ παραμένει ο Γιάννης Στουρνάρας

Για πέντε χρόνια αναμένεται να ανανεωθεί η θητεία του

Στο τιμόνι της ΤτΕ παραμένει ο Γιάννης Στουρνάρας

Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία και το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδας, προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η δεύτερη θητεία του Γιάννη Στουρνάρα, ξεκινά επισήμως την 1η Ιουνίου. Τυπικά, εκκρεμεί το να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας και να αποφασίσει το όνομα που θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση του Διοικητή. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για να συμφωνήσει με την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου για να εγκρίνει τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο νυν διοικητής της ΤτΕ έχει συμπλεύσει –με δημόσιες τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα- με κεντρικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Κορυφαία παρέμβασή του αυτή ασφαλώς στην γερμανική εφημερίδα Handelsblat, με την οποία τάχθηκε υπέρ των ευρωομολόγων και εναντίον της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, υπέρ της οποίας είχε ταχθεί για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο!

Ο Γιάννης Στουρνάρας, που είχε νωρίτερα και σημαντική παρέμβαση στο Bloomberg (είχε δηλώσει πως η Ευρώπη ρισκάρει νέα κρίση χρέους εάν δεν εκδώσει κορονο-ομόλογο), προχώρησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε στοχευμένη παρέμβαση στη Handelsblat (εφημερίδα που εκφράζει την κυρίαρχη οικονομική τάξη στο Βερολίνο), ακριβώς επειδή γνώριζε τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Γερμανίας για την εμμονή στη μη έκδοση ευρωομολόγου.

Επίσης, καθόλου τυχαία, η παρέμβαση Στουρνάρα έγινε την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να επιδιώκει να πιέσει προς θετικότερες αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ