«Βροχή» αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη

Ο νόμος που προστατεύει τους δανειολήπτες εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου

«Βροχή» αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη

Ένα «κύμα» νέων αιτήσεων έχει κατακλύσει τα Ειρηνοδικεία της χώρας ενόψει της κατάργησης στα τέλη Δεκεμβρίου της προστασίας για την πρώτη κατοικία μέσω του νόμου Κατσέλη.

Χιλιάδες δανειολήπτες επισκέφτονται δικηγορικά γραφεία που εξειδικεύονται στον νόμο Κατσέλη ενώ αντίστοιχη κινητικότητα παρατηρείται και στα τραπεζικά καταστήματα, στα οποία καταφεύγουν οι οφειλέτες προκειμένου να προμηθευτούν τις βεβαιώσεις οφειλών που είναι απαραίτητες για την υποβολή της αίτησης ένταξης στον νόμο Κατσέλη.

Τα Ειρηνοδικεία με σημαντικές αποφάσεις τους ανάβουν «πράσινο φως» για αναδρομικό «κούρεμα» οφειλών, εάν η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη έχει περαιτέρω επιδεινωθεί. Είναι γεγονός ότι ο νόμος Κατσέλη έσωσε πολλούς δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα και «κούρεψε» τα δάνεια τους από 50% – 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 100%.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κριθεί η τύχη των διατάξεων του νόμου Κατσέλη για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Η διαπραγμάτευση γίνεται στο αν α διατηρηθούν τα σημερινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ή αν αυτά θα ψαλιδιστούν. Οι θεσμοί επικεντρώνουν την κριτική τους στο γεγονός ότι πολλοί οφειλέτες προσφεύγουν στην προστασία που παρέχει ο νόμος Κατσέλη για να μην έλθουν σε διαδικασία συνεννόησης με τις τράπεζες για τα δάνειά τους, καθώς από τη στιγμή που θα καταθέσουν αίτηση υπαγωγής, δεν μπορούν να υπάρξουν διαδικασίες διευθέτησης του δανείου από τις τράπεζες εάν δεν υπάρξει δικαστική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη εφόσον η εμπορική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη και φθάνει τις 280.000 για ζευγάρι με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Η παράταση της προστασίας, με ελαφρώς μειωμένα όρια από αυτά που ισχύουν σήμερα, απορρίπτεται από τις τράπεζες, που προτείνουν τις 100.000 ευρώ ως όριο εμπορικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ