Αναζητούν τον… διάδοχο του νόμου Κατσέλη

Oι ημέρες μετρούν αντίστροφα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου

Αναζητούν τον… διάδοχο του νόμου Κατσέλη

Στην αναζήτηση λύσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ως γνωστόν, ο περίφημος νόμος Κατσέλη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών καλά κρατούν.

Στα επιχειρήματα που θα θέσουν είναι κατά πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος από τα οποία προκύπτει ότι το βασικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν αποτελούν οι περιπτώσεις των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη ή τον πτωχευτικό κώδικα

Από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε για τον νόμο Κατσέλη πως το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές και σύντομα θα είναι έτοιμες οι ανακοινώσεις.

«Θέλουμε μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της λαϊκής κατοικίας, χωρίς όμως να προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η ισορροπία αυτή είναι δύσκολη γι’ αυτό χρειάζεται ακόμη λίγη δουλειά» σημείωσε ο υπουργός.

Επειδή ένα μεγάλο μέρος των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να μείνει εκτός προστασίας το επικρατέστερο σενάριο είναι η δημιουργία ενός σχήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μόνο για τις πραγματικά ευάλωτες ομάδες.

Οι τράπεζες έχουν προτείνει στην κυβέρνηση το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να πέσει κάτω από τις 100.000 ευρώ, ενώ σήμερα ξεκινά από τις 180.000 και για τον έγγαμο μπορεί να φθάσει έως και τις 280.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ