Moody's: Αναβάθμισε σε «θετικές» τις προοπτικές των τραπεζών

Moody's: Αναβάθμισε σε «θετικές» τις προοπτικές των τραπεζών

 


Σε θετικό από σταθερό αναβάθμισε το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η Moody's, εκτιμώντας ότι τα ρίσκα χρηματοδότησης και ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν τους επόμενους 12-18 μήνες, εν μέσω βελτιούμενου αλλά ακόμη προβληματικού λειτουργικού περιβάλλοντος.

Η Moody's εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει το θετικό της momentum την περίοδο αυτή, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη στάση της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, που αναμένεται να βασιστεί στην ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και στον κλάδο των υπηρεσιών (τουρισμός).

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι τράπεζες έχουν «άνεση» σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά επίπεδα με τον δείκτη CET1 για το σύνολο του κλάδου να διαμορφώνεται στο 15,8% τον Μάρτιο του 2018, αν και το μεγάλο μέγεθος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAs) συνεχίζουν να υπονομεύουν την ποιότητα αυτών των κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι αναλυτές του οίκου είχαν χαρακτηρίσει credit positive την σημαντικά μειωμένη εξάρτηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών από τον ELA, ενώ για το θέμα της πιθανής άρσης του waiver εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αυτή θα είναι διαχειρίσιμη. Σημείωναν ωστόσο ότι η περαιτέρω βελτίωση του προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις και την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα σε ένα μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ