«Αγκάθι» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στο Eurogroup

Ζητούν την επιτάχυνση τους - Ανησυχία και για την υπόθεση Γεωργίου

«Αγκάθι» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στο Eurogroup

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2017 αλλά και οι εξελίξεις στην υπόθεση Γεωργίου και το πιθανό πλήγμα στην αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ απασχόλησαν το Eurogroup.

O επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup κάλεσαν την κυβέρνηση να κινηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για την ανάγκη εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να μειωθούν τα NPLs. Όπως είπε ο κ. Κερέ στο πλαίσιο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην καθυστερήσουν αλλά και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στην σημαντική βελτίωση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαπιστώνει το στέλεχος της ΕΚΤ δίνοντας έμφαση στο ότι μειώθηκε το όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ. Όπως είπε οι καταθέσεις άρχισαν εσχάτως να ανακάμπτουν αλλά υπάρχει πολύ χώρος για πρόοδο καθώς σήμερα είναι περίπου 35 δισ. ευρώ λιγότερες απ’ ότι το 2015.

Μοσκοβισί: Η τρίτη αξιολόγηση θα χρειαστεί σκληρή δουλειά

Σε λιγότερο από ένα χρόνο λήγει το πρόγραμμα του ESM και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να εξασφαλίσουμε ότι θα κλείσει με πλήρη επιτυχία για τη χώρα και τους πολίτες της αλλά και για την ευρωζώνη ως σύνολο.
Το τέλος του προγράμματος θα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για την χώρα αλλά θα κλείσει και ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα.
Εγιναν βήματα μετά το τέλος της β’ αξιολόγησης και η ανάπτυξη επέστρεψε στη χώρα, τόνισε. Η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο θετικό βήμα στις αγορές και τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η θετική τάση και η εμπιστοσύνη θα είναι διαρκής και θα ενισχυθεί.
Η τρίτη αξιολόγηση θα ασχοληθεί κυρίως με την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν. Θα έχει προκλήσεις και θα χρειαστεί σκληρή δουλειά.
Πρέπει να χτίσουμε και μια στρατηγική για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα και τι θα γίνει μετά από αυτό.

Ρέγκλινγκ: Πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά
Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έγιναν όσα έπρεπε για να δοθούν τα 800 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα, αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο, τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
Τα οικονομικά στοιχεία είναι εν γένει θετικά για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Οι τρεις οίκοι αξιολόγησης δίνουν θετικό outlook στη χώρα. Πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά και να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Και ο επικεφαλής του ESM έκανε αναφορά στο θέμα του Γεωργίου.

Διαβάστε επίσης:Καλά... Χριστούγεννα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ