Ρητές συστάσεις προς τις τράπεζες από τον Τρ. Αλεξιάδη

Ρητές συστάσεις προς τις τράπεζες από τον Τρ. Αλεξιάδη
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, από το βήμα της Βουλής ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν τις μεγάλες και παράλογες χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Με γνώμονα την προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μέσω της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο αρμόδιος υπουργός, απηύθυνε σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες να ευθυγραμμιστούν με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά: "πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις χρώσεις. Πρέπει να γίνουν λογικές όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη".

Κατά τη συνεδρίαση κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφέρθηκε στο θέμα, καταγγέλλοντας μάλιστα την επιβολή προμηθειών 3% στις πιστωτικές κάρτες και χρέωση 0,5 ευρώ για ηλεκτρονικές πληρωμές, με αφορμή σχετικά παράπονα που δέχθηκε, μεταξύ αυτών, ενός ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου στον οποίο ζητήθηκε από τράπεζα προμήθεια 3% για τη χρήση πιστωτικής κάρτας.

Ακόμη, στηλίτευσε το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν και σε άλλες υπέρογκες χρεώσεις όπως ότι χρεώνουν 0,35 ευρώ για πληρωμή λογαριασμού ΔΕΗ μέσω κάρτας και 0,5 ευρώ για πληρωμή λογαριασμού μέσω e-banking, το οποίο ωστόσο δεν έχει κανένα κόστος και θα έπρεπε να ήταν πολύ φτηνότερο. Ανέφερε, επίσης, ότι ορισμένες τράπεζες ζητούν 280 ευρώ για να τοποθετήσουν σε καταστήματα ειδικό μηχανάκι για πιστωτικές κάρτες.

"Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν οι τράπεζες 3% (για τις πιστωτικές) αυτό το ποσοστό δεν το παίρνει ούτε το Δημόσιο" είπε αν. υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι τράπεζες ενισχύθηκαν από το κράτος και ως εκ τούτου οφείλουν να βοηθήσουν.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε προς τα μέλη της Επιτροπής ότι πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο για τη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο και θα παρέχει κίνητρα στις επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τόνισε πως η κυβέρνηση θα αντιγράψει από τις χώρες του εξωτερικού, τις βέλτιστες πρακτικές σε αυτό το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ