Οι τέσσερις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες

Οι τέσσερις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες
Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη, σε ομιλία της ως επίσημη προσκεκλημένη, στο ετήσιο δείπνο «B2B Business», που διοργάνωσε (23/9/2015) το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, εξέφασε την ανάγκη να προταχθεί ένα συγκροτημένο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει πόρους και να συμβάλει στον οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας.

H κυρία Κατσέλη αναφέρθηκε στις τέσσερειςσημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή:

1) Στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015 χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού,

2) Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς καταθέτες, όπου προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των τραπεζών απέναντι στους πελάτες τους.

3) Στην αποτελεσματική ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, όπου σημείωσε ότι οι τράπεζες ήδη προσφέρουν σημαντικά προϊόντα ρυθμίσεων, αλλά χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες κυρίως για εταιρικά δάνεια και δη κοινοπρακτικά και

4) Στη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπου οι τράπεζες, όπως τόνισε, εφ’ όσον αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα θα πρέπει να ανταποκριθούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και χρηματοδότησης ενός βιώσιμου παραγωγικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, τόνισε ότι Εθνική Τράπεζα προτάσσει τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σε κλάδους και τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η χρηματοδότηση παραγωγικών αλυσίδων αξίας σε τομείς όπως η γεωργία, η ναυτιλία κ.α. Ανέφερε ακόμη ότι βασική προτεραιότητα της Τράπεζας είναι η υποβολή προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (Juncker Plan) με την κινητοποίηση και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τέλος, η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι μια συνεκτική αναπτυξιακή εξωστρεφής στρατηγική για τη χώρα προϋποθέτει τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, τη στοχευμένη προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, τη δημιουργία clustersμικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη χρήση νέωνχρηματοδοτικών εργαλείων και στρατηγικές συμπράξεις δημόσιου, ιδιωτικού και χρηματοπιστωτικού τομέα για προώθηση σύνθετων και ολοκληρωμένων επενδυτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με κατάλληλα οργανωτικά σχήματα.

Στο δείπνο παρέστησαν ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα John Kittmer, οι πρώην Πρωθυπουργοί Πικραμένος και Θάνου, εκπρόσωποι επιμελητηριακών ενώσεων, καθώς και ανώτατα στελέχη του επιχειρηματικού και επενδυτικού κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ